SFSOPLATE-468X60-BANNER

U sklopu "Tikvare" gradi se zatvoren bazen

17.12.2012. | Dnevnik

Aktuelna vlast u Bačkoj Palanci je odlučila da promeni projekat, odnosno da se umesto otvorenog olimpijskog bazena ovde izgradi zatvoreni bazen, ali i spa-centar, a čeka se i dozvola za istražno bušenje, odnosno traženje termalne vode. Nadležni u bačkopalanačkoj opštini najavljuju da će od proleća u priobalju Dunava, a u sklopu Sportsko-rekreacionog centra i Parka prirode "Tikvara" u Bačkoj Palanci, početi intezivni radovi na kompleksu bazena.

Rebalansom budžeta opština Bačka Palanka obezbedila je deo novca za nastavak radova, a predviđeno je učešće AP Vojvodine i Republike Srbije, odnosno nadležnih sekretarijata i ministarstava.

- Ranije projektovani otvoreni kompleks bazena i drugih sportsko-rekreativnih sadržaja po proračunima stručnjaka finansijski ne bi bio samoodrživ i predstavljao bi veliko opterećenje za opštinski budžet – rekao je predsednik bačkopalanačke opštine Bojan Radman.

- Zato smo odlučili da čitav kompleks, osim sportsko-rekreativne, ima i komercijalnu dimenziju, uključujući spa-centar i slične sadržaje. Ključno pitanje je kako obezbediti jeftinu vodu za ceo kompleks, a proračuni su pokazali da njeno zagrevanje mnogo košta. Zato smo s Rudarsko-geološkim fakultetom dogovorili projekat izgradnje termalne bušotine, što planiramo da realizujemo već iduće godine. Na taj način značajno ćemo smanjiti troškove održavanja bazena, a ako sve bude išlo po planu, u dogledno vreme izgradićemo i banjsko lečilište i u bliskoj budućnosti naći se na mapi vojvođanskih banjskih centara.

Profesor Milojko Lazić s Rudarsko-geološkog fakulteta kaže da se analizom ranijih istraživanja u širem rejonu Bačke Palanke, kao i na potesu kraj Sportske dvorane i mesta gde se gradi bazen, došlo do koncepta za bušotinu dubine do hiljadu metara.

- Već na dubini od 400 metara očekujemo da dođemo do vode temperature od oko 25 stepeni, što bi bilo dovoljno za potrebe sportsko-rekreacionog centra i bazena – kaže Lazić.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku treba da odobri istražno bušenje, a kasnije da dozvoli korišćenje prirodnih resursa. Ovde ističu da je to prava šansa jer je novi kompleks u sklopu postojećih otvorenih sportskih terena, dve sportske hale, zalivnog jezera "Tikvara", Dunav je udaljen nekoliko stotina metara, a do centra Bačke Palanke pešice se stiže za petnaestak minuta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;