IZOLACIJA-468X60-BANNER

U sklopu "Tikvare" gradi se zatvoren bazen

17.12.2012. | Dnevnik

Aktuelna vlast u Bačkoj Palanci je odlučila da promeni projekat, odnosno da se umesto otvorenog olimpijskog bazena ovde izgradi zatvoreni bazen, ali i spa-centar, a čeka se i dozvola za istražno bušenje, odnosno traženje termalne vode. Nadležni u bačkopalanačkoj opštini najavljuju da će od proleća u priobalju Dunava, a u sklopu Sportsko-rekreacionog centra i Parka prirode "Tikvara" u Bačkoj Palanci, početi intezivni radovi na kompleksu bazena.

Rebalansom budžeta opština Bačka Palanka obezbedila je deo novca za nastavak radova, a predviđeno je učešće AP Vojvodine i Republike Srbije, odnosno nadležnih sekretarijata i ministarstava.

- Ranije projektovani otvoreni kompleks bazena i drugih sportsko-rekreativnih sadržaja po proračunima stručnjaka finansijski ne bi bio samoodrživ i predstavljao bi veliko opterećenje za opštinski budžet – rekao je predsednik bačkopalanačke opštine Bojan Radman.

- Zato smo odlučili da čitav kompleks, osim sportsko-rekreativne, ima i komercijalnu dimenziju, uključujući spa-centar i slične sadržaje. Ključno pitanje je kako obezbediti jeftinu vodu za ceo kompleks, a proračuni su pokazali da njeno zagrevanje mnogo košta. Zato smo s Rudarsko-geološkim fakultetom dogovorili projekat izgradnje termalne bušotine, što planiramo da realizujemo već iduće godine. Na taj način značajno ćemo smanjiti troškove održavanja bazena, a ako sve bude išlo po planu, u dogledno vreme izgradićemo i banjsko lečilište i u bliskoj budućnosti naći se na mapi vojvođanskih banjskih centara.

Profesor Milojko Lazić s Rudarsko-geološkog fakulteta kaže da se analizom ranijih istraživanja u širem rejonu Bačke Palanke, kao i na potesu kraj Sportske dvorane i mesta gde se gradi bazen, došlo do koncepta za bušotinu dubine do hiljadu metara.

- Već na dubini od 400 metara očekujemo da dođemo do vode temperature od oko 25 stepeni, što bi bilo dovoljno za potrebe sportsko-rekreacionog centra i bazena – kaže Lazić.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku treba da odobri istražno bušenje, a kasnije da dozvoli korišćenje prirodnih resursa. Ovde ističu da je to prava šansa jer je novi kompleks u sklopu postojećih otvorenih sportskih terena, dve sportske hale, zalivnog jezera "Tikvara", Dunav je udaljen nekoliko stotina metara, a do centra Bačke Palanke pešice se stiže za petnaestak minuta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;