INFONET-468X60-BANNER

EU daje 1,5 miliona evra za projekat železničkog čvora u Nišu

12.12.2012. | E-kapija

U gradskoj kući u Nišu danas je potpisan protokol o izgradnji severnog kraka železničke pruge, kojim je predviđeno izmeštanje železničke infrastrukture iz centralne gradske zone i izgradnja obilaznice. Protokol su u prisustvu šef Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, potpisali gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Za izradu neophodne dokumentacije, Evropska unija obezbedila je 1,5 miliona evra.

- Na proleće bi trebalo da se raspiše tender za izvođača radova, a radovi bi mogli da počnu već u junu sledeće godine – rekao je Vensan Dežer.

Kako je objavljeno na sajtu Niša, projekat će biti urađen u tri faze – najpre će biti pripremljena studija o izvodljivosti, bezbedonosne studije i one koje se odnose na interakciju sa životnom sredinom. Zatim će biti pripremljena tenderska dokumentacija i na kraju bi trebalo da bude urađena finansijska procena.

Ministar Milutin Mrkonjić naglasio je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata na železničkom Koridoru 10.

- Ovaj projekat do sada nije realizovan, jer su stručnjaci iz Niša i "Železnica Srbije" imali suprotna mišljenja o pruzi koja prolazi kroz grad. Uključivanjem Evropske unije nastojaćemo da se sve nesuglasice reše i da za četiri godine ovaj grad dobije adekvatan železnički čvor – rekao je ministar Mrkonjić.

Pre potpisivanja protokola u gradskoj kući je održana panel diskusija na kojoj su svoje mišljenje dali stručnjaci Ministarstva saobraćaja, niškog Zavoda za urbanizam, predstavnici stručne javnost i građani Niša.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;