Potpisivanje ugovora o kuvajtskom kreditu za "Prokop" 10. decembra

03.12.2012. | Tanjug

Vlade Srbije i Kuvajta će 10. decembra potpisati ugovor o kreditu vrednom 28 miliona evra namenjenom nastavku izgradnje beogradske železničke stanice "Prokop". Izgradnja "Prokopa" će posle dužeg zastoja biti nastavljena na proleće 2013, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

- Ugovorom će biti omogućena gradnju veoma važnog dela dela železničke stanice "Prokop", i završen segment za putnički saobraćaj – naveo je ministar.

Stanica "Prokop" će, prema Mrkonjiću, po završetku tog dela stanice početi da radi punim kapacitetom.

- Očekujem da nastavak radova na "Prokopu" bude naredne godine i tu je potrebno još između 100 i 150 miliona evra da bi se sve završilo. Onda će biti oslobođen sjajan prostor Savskog amfiteatra od 86.000 kvadratnih metara, koji u svetu nema nijedan grad – istakao je Mrkonjić.

Prostor Savskog amfiteatra trenutno je popunjen železničkim postrojenjima različite namene. Ministar saobraćaja je ranije izjavio da je u izgradnju Beogradskog železničkog čvora do sada uloženo oko 900 miliona evra.

Kroz Beogradski železnicki čvor, čiji je deo "Prokop", prolaze međunarodne magistralne pruge koje preko Beograda povezuju Pariz sa Istanbulom, Budimpeštu sa Atinom i Bukurešt sa Barom.

Gradnja "Prokopa" je počela 1977, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava, zatim je devedesetih nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.

Stanica "Beograd Centar", odnosno "Prokop", predstavlja srce putničkog sistema Beogradskog železnickog čvora i nalazi se u centralnoj zoni grada na desnoj strani Save.

Ona je prolazna za glavne saobracajne pravce i dobro povezana sa gradom drumskim saobraćajnicama i metroom, a projektovana je kao savremena putnička stanica sa 10 koloseka, šest perona i modernom staničnom zgradom u okviru saobraćajno-poslovno-komercijalnog kompleksa.

Izgradnjom putničke stanice "Beograd Centar", tehničkih stanica u Zemunu i Kijevu, Robno-transportnog centra u Makišu i obilazne pruge Beli Potok-Vinča-Pančevo, teretni sistem i novi putnički sistem stavljaju se u funkciju po konceptu čvora.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...