SFSOPLATE-468X60-BANNER

Potpisivanje ugovora o kuvajtskom kreditu za "Prokop" 10. decembra

03.12.2012. | Tanjug

Vlade Srbije i Kuvajta će 10. decembra potpisati ugovor o kreditu vrednom 28 miliona evra namenjenom nastavku izgradnje beogradske železničke stanice "Prokop". Izgradnja "Prokopa" će posle dužeg zastoja biti nastavljena na proleće 2013, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

- Ugovorom će biti omogućena gradnju veoma važnog dela dela železničke stanice "Prokop", i završen segment za putnički saobraćaj – naveo je ministar.

Stanica "Prokop" će, prema Mrkonjiću, po završetku tog dela stanice početi da radi punim kapacitetom.

- Očekujem da nastavak radova na "Prokopu" bude naredne godine i tu je potrebno još između 100 i 150 miliona evra da bi se sve završilo. Onda će biti oslobođen sjajan prostor Savskog amfiteatra od 86.000 kvadratnih metara, koji u svetu nema nijedan grad – istakao je Mrkonjić.

Prostor Savskog amfiteatra trenutno je popunjen železničkim postrojenjima različite namene. Ministar saobraćaja je ranije izjavio da je u izgradnju Beogradskog železničkog čvora do sada uloženo oko 900 miliona evra.

Kroz Beogradski železnicki čvor, čiji je deo "Prokop", prolaze međunarodne magistralne pruge koje preko Beograda povezuju Pariz sa Istanbulom, Budimpeštu sa Atinom i Bukurešt sa Barom.

Gradnja "Prokopa" je počela 1977, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava, zatim je devedesetih nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.

Stanica "Beograd Centar", odnosno "Prokop", predstavlja srce putničkog sistema Beogradskog železnickog čvora i nalazi se u centralnoj zoni grada na desnoj strani Save.

Ona je prolazna za glavne saobracajne pravce i dobro povezana sa gradom drumskim saobraćajnicama i metroom, a projektovana je kao savremena putnička stanica sa 10 koloseka, šest perona i modernom staničnom zgradom u okviru saobraćajno-poslovno-komercijalnog kompleksa.

Izgradnjom putničke stanice "Beograd Centar", tehničkih stanica u Zemunu i Kijevu, Robno-transportnog centra u Makišu i obilazne pruge Beli Potok-Vinča-Pančevo, teretni sistem i novi putnički sistem stavljaju se u funkciju po konceptu čvora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;