PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Koga će povući na dno propast "Nexe grupe"?

26.11.2012. | B-92

Penzijski fondovi prošle godine kupili su 24 miliona evra obveznica "Nexe grupe", jedne od najvećih građevinskih firmi u Hrvatskoj. Sada "Nexe" predlaže odlaganje plaćanja od devet godina uz prepolovljene kamate jer su ostali bez novca. Hrvatski stručnjaci saglasni su da to znači da je pred njima još jedna borba poverilaca i dužnika, oko isplate dugova.

Proizvođač građevinskog materijala obavestio je da za 6. decembar saziva skup svih kupaca svojih obveznica na kojoj će im ponuditi odlaganje plaćanja od devet godina uz prepolovljenu kamatu, što znači da bi se poverioci naplatili tek 2022. godine uz manju zaradu od očekivane.

Jednostavnije rečeno, "Nexe grupa" poručila je da nema novca i da se nada kako će ga biti za devet godina. U pitanju je velika suma i dugo vreme, pogotovo kada se u obzir uzme da su, uz banke, u igri i penziski fondovi, dakle isti oni koji svaki mesec dobiju ogroman novac budućih penzionera.

Predstavnici penzionih fondova su poručili da se ne odriču novca 2013. godine i da im je neprihvatljiva odluka Nexe grupe da im na sto donesu predlog o odlaganju vraćanja uloženog. Ukoliko ostanu pri tom stavu, posledice bi mogle biti dalekosežne. Ni u slučaju prodaje dela kompanije, međutim, niko ne garantuje da bi mogli dobiti povraćaj uloženog novca, nego bi verovatno dobili natrag oko polovine te sume.

U "Nexe" kompaniji, s druge strane, ostaju pri svome, uzdajući se u racionalnost razmišljanja da je bolje živ, nego mrtav dužnik koji je, prema poslednjim podacima, u prvom polugodištu poslovao s gubitkom od 140 miliona kuna, ne objavivši podatke za prvih devet meseci.

Penzijski fondovi koju god da opciju izaberu biće na gubitku, samo je pitanje kolikom jer tržišne zakonitosti kažu da će cena obveznice nastaviti sa silaznom putanjom. Hoće li onda predstavnici penzijskih fondova na kraju ovo ulaganje nazvati istorijskom greškom?

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;