INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd inspiriše na remek-dela

02.11.2012. | Politika

Sou Fudžimoto, japanski arhitekta, prethodna dva dana boravio je u prestonici da bi svoje rešenje spiralne građevine, koja će povezati Savsko pristanište i Kalemegdan, prilagodio strogim uslovima nadležnih gradskih i republičkih institucija.

Spirala će ostati oblik objekta od čelika koji je Sou Fudžimoto, japanski arhitekta, osmislio kao vezu između Savskog pristaništa i Kalemegdanskog parka. Ali će zdanje biti niže nego što se prvobitno planiralo i bolje će se uklopiti u okolinu. To za „Politiku” kaže Fudžimoto, koji je prethodna dva dana bio gost prestonice i razgovarao sa Dejanom Vasovićem, gradskim arhitektom, i prvim ljudima Urbanističkog zavoda o tome kako da svoj projekat uskladi sa, napominje Vasović, strogim uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi novinebile unesene u plan detaljne regulacije za to područje.

Time će možda biti otklonjeni prigovori domaćih arhitekata koji su za Fudžimotovo pobedničko rešenje sa prošlogodišnjeg međunarodnog arhitektonskog konkursa za Beton halu smatrali da mu nije mesto na toj lokaciji i da će zakloniti vizure prema Ušću i tvrđavi. Međutim, za zamisao spiralne građevine imali su samo reči hvale. Fudžimoto kaže da je svestan delikatnosti lokacije, omeđene viševekovnim istorijskim nasleđem i prelepim rekama.

Odabir lokalnog partnera

Pre nego što grad potpiše ugovor o projektovanju sa japanskim arhitektom, Fudžimoto treba da odabere lokalnog partnera sa kojim će razrađivati projekat. Na pitanje ko će to biti, arhitekta kaže da je za konkurs sarađivao sa pojedinim ljudima i, pre nego što bilo šta najavi i njihova imena iznese u javnost, mora da se dogovori sa njima.

„Hoćete li razgovarati sa Branislavom Redžićem, arhitektom sa kojim ste podelili prvu nagradu na konkursu i čiji je projekat u međuvremenu eliminisan, iako se najavljivalo da će vaša dva rešenja biti spojena u jedno”, pitali smo japanskog arhitektu

- Ne – bio je izričit Fudžimoto.

- Mnogo sam razmišljao o važnosti te pozicije za Beograd i odlučio da napravim nešto posebno ali da ta građevina ne stavi u drugi plan tvrđavu. Objekat se ističe svojom arhitekturom i sada diskutujemo o tome kako ga što bolje uskladiti sa okolinom. Moja zamisao nije bila da naprosto projektujem skromno zdanje niti objekat koji će samo imati neobičan oblik nego da on aktivira lokaciju, poveže reku i grad i ljudima ponudi nove sadržaje – objašnjava Fudžimoto.

Za njega je, kako kaže, velika čast što će ostaviti trag u Beogradu i priznaje da ga je projektovanje u starom delu grada, koji ima raznovrsnu arhitekturu, prolaze na razne strane i odiše različitostima, motivisalo mnogo više nego rad za Blok 39 u Novom Beogradu. Tamo je na konkursu za izgradnju Centra za promociju nauke pre dve godine osvojio drugu nagradu. Prvi je japanski arhitekta koji će stvarati u srpskoj prestonici ali i samo jedno od poznatih imena svetske arhitekture čiji se dolazak u glavni grad pompezno najavljuje u poslednje četiri godine. Beograd ne doživljava primamljivim za velika imena iz sveta arhitekture samo zato što je nedovoljno istražen nego ga vidi kao metropolu koja se prvenstveno nameće svojom energijom.

Tramvajska trasa neće biti izmeštena

Osim spiralnog oblaka od čelika između Beton hale i Kalemegdanskog parka,projekat Soua Fudžimotoa, predviđa da postojeća tramvajska trasa ostaje na sadašnjoj lokaciji, a u istoj ravni planiran je centralni trg. Posetiocima će na raspolaganju biti i mnoštvo prodavnica, galerija, restorana, zelenih površina, parking.

- U toku je izmena plana detaljne regulacije Kosančićevog venca i u njega će biti unesene promene kako bi arhitekta Fudžimoto prilagodio konkursni predlog domaćim saobraćajnim, bezbednosnim, protivpožarnim propisima kao i uslovima institucija za zaštitu spomenika kulture. Mi želimo da gradimo na toj lokaciji i pokušaćemo da u razgovoru sa svim relevantnim institucijama dođemo do najboljeg rešenja – ističe Vasović.

Do kraja sledeće godine planski dokument treba da bude usvojen, izrađena tehnička dokumentacija sa glavnim projektom i dobijena građevinska dozvola od Ministarstva za urbanizam i građevinske poslove. Grad je, kaže Vasović, obezbedio novac za izradu kompletne projektne dokumentacije.

- Beograd ima potencijal da privuče poznata imena da u njemu stvore remek-dela. Zavoleo sam ga i ne želim da donesem projekat koji će odudarati od sredine. Dok stvaram tražim inspiraciju u ljudima koji žive ovde i koji će potom koristiti novu građevinu. Umeće je ostaviti autorski pečat i delo koje će se sroditi sa okruženjem – ističe Fudžimoto.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;