INFONET-468X60-BANNER

Zablistao dvorac Eđšeg

18.09.2012. | 24 sata

Obnovom dvorca Eđšeg Novi Sad je dobio novi prostor za održavanje koncerata, tribina, izvođenje pozorišnih predstava i različitih priredbi. Od izrade projekta za rekonstrukciju do završetka radova prošlo je pet godina.

Zgrada je svečano otvorena izložbom „Meta“ na kojoj je kroz fotografije predstavljen tok rekonstrukcije ovog zdanja.

- Radovi na obnovi su bili veoma zahtevni jer je zgrada bila znatno oštećena i zapuštena, ali sada je sinula punim sjajem - kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Miroslav Kopanja, pod čijim nadzorom su izvođeni radovi.

Zgrada je opremljena najsavremenijom elektroenergetskom instalacijom, sistemom za automatsku dojavu požara i provale, sistemom video-nadzora i ambijentalnog ozvučenja. Sistem grejanja u objektu je izveden toplotnim pumpama sa korišćenjem geotermalnih sondi, koje služe i za prirodnu klimatizaciju i ventilaciju prostora.

Objektom će upravljati JP „Poslovni prostor“, a portparol tog preduzeća Milica Milović kaže da je u radove uloženo oko 65 miliona dinara.

Ovo zdanje namenski je sagrađeno 1890. godine za stogodišnjicu od osnivanja Građanskog streljačkog društva. Popularni naziv Eđšeg dobio je po sportskom klubu „Jedinstvo“ ili na mađarskom Eđšeg, koje je u njemu bilo smešteno posle Drugog svetskog rata.

- Kada je izgrađen koristili su ga članovi streljačkog kluba, ali i svi Novosađani. Nadam se da će ga građani i sada prepoznati kao mesto okupljanja i druženja - kaže arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Tatjana Zagoričnik.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;