INFONET-468X60-BANNER

U Bogojevu kod Odžaka planirana izgradnja logističkog centra

10.09.2012. | E-kapija

Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine, Prostornim planom opštine Odžaci i strateškim razvojnim dokumentima opštine predviđena je izgradnja savremenog logističkog centra u Bogojevu. Budući logistički centar prostiraće se na oko 180 ha kod Luke "Dunav Bogojevo" i predstavljaće razvojnu šansu, ne samo opštine Odžaci već i šireg regiona. Procena je da bi za prvu fazu izgradnje ovog logističkog centra, na površini 5-7 hektara, bilo potrebno 4,5-6 miliona evra.

Prezentacija elaborata o mogućnostima osnivanja i razvoja logističkog centra u Bogojevu sa kontakt zonom Luka "Dunav Bogojevo", prošle nedelje zajednički su organizovali Opština Odžaci, Klaster transporta i logistike Vojvodine i Luka "Bogojevo". Prezentaciju je održao Milan Vučinić, klaster menadžer i savetnik generalnog direktora "Železnica Srbije".

Cilj prezentacije bio je predstavljanje mogućnosti realizacije strateških dokumenata opštine Odžaci u oblasti transporta i logistike, i da ukaže da lokacija logističkog centra ima sve uslove da se razvije u prvi trimodalni logistički centar u Srbiji.

Predsednica opštine Izabela Šerić je istakla da su Odažci u proteklom periodu učinili veliki korak u privlačenju stranih investitora i stvaranju povoljne poslovne klime. Šerić je takođe naglasila da bi izgradnja logističkog centra dovela od smanjenja troškova transporta, a istovremeno bi bila stvorena šansa za zaposlenje određenog broja ljudi, što i jeste cilj menadžmenta opštine.

Milan Vučinić objasnio je da će logistički centar zauzimati površinu od 182 hektara koja će biti podeljena u osam zona. Istovremeno je planirana i izgradnja pretovarnog mosta, tj. uređaja koji podiže velike terete i premešta ih sa kamiona na brod i obrnuto.

U cilju lakše realizacije ideja, u opštini je osnovan Klaster koji čine firme sa zajedničkim interesom: "RK", "Hipol", "Hibrid", Luka "Bogojevo" i opština Odžaci.

Planovi oko izgradnje logističkog centra u Bogojevu usko su povezani sa razvojnim planovima Luke "Dunav Bogojevo". Luka ima plan da poveća svoje skladišne kapacitete sa 30.000 na 90.000 tona i da ostvari godišnji pretovar robe od 1,5 miliona tona. Jedan od uslova da bi se to ostvarilo je revitalizacije pruge koja Luku povezuje sa železničkom stanicom u Bogojevu, u dužini od dva i po kilometra.

- Mi već šest godina tražimo od "Železnice" da se izvrši revitalizacija te pruge. Isfinansirali smo izradu projekta, ne samo za industrijski kolosek u samoj luci, već i za prugu do bazne stanice u Bogojevu. Spremni smo i da finansiramo revitalizaciju te pruge, ali preduslov za to je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer je država u luci manjinski vlasnik – rekao je Duško Radulović, generalni direktor kompanije "Hibrid" iz Beograda i većinski vlasnik Luke "Dunav Bogojevo".

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;