Završena izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu

31.08.2012. | Beta

Izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu od 3.000m2 je gotova i u toku je opremanje izložbenog prostora eksponatima od kojih su najatraktivniji skeleti dinosaurusa u prirodnoj veličini.

Postavljena je izložba sa sedam skeleta dinosaurusa, a ovih dana stižu i ostali eksponati za stalne izložbe u toj naučnoobrazovnoj instituciji čija je izgradnja počela juna prošle godine.

Centar će imati sedam stalnih izložbi različitih tematika, kao što su "Svet minerala i stena", "Vremenski tunel" i "Svet Afrike".

- Stigli su i eksponati za izložbe ledenog doba "Put fosila", koja sadrži eksponate izumrlih sisara i "Drvo ili život sam", koja prikazuje drvo kao biološki organizam. Sada čekamo stručnjake Prirodnjačkog muzeja i Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda da dizajniraju i postave izložbe - kazala je Ivana Todorov, zadužena za odnose sa javnošću.

Osim izložbenog dela, centar će imati specijalizovane učionice za predavanja opremljene savremenim tehničkim sredstvima, salu za konferencije i 3D bioskop sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja. Centar će imati i zabavni Dino park na otvorenom sa 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Većina replika je već postavljena, a pri kraju je i izgradnja vulkana.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je Prirodnjački centar pre svega naučna institucija i da je jedinstvena na Balkanu.

- Cilj osnivanja je edukacija građana, ali na jedan inovativan i zabavan način. Kao centar nauke Prirodnjački centar u Svilajncu je dobio podršku svih relevantnih državnih institucija, Ministarstva prosvete i nauke, Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta, čiji stručnjaci uveliko rade na postavljanju izložbi - kazao je Milanović.

Očekuje se da će Prirodnjački centar godišnje posetiti više od 100.000 ljudi, pre svega đaci iz Srbije i regiona. Investicija je vredna oko 6 miliona evra, a sredstva je obezbedila Evropska investiciona banka.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...