INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Paraćinu u julu počinje izgradnja Reciklažnog centra

13.06.2012. | Beta

Opština Paraćin danas je raspisala javnu nabavku za izbor najpovoljnijih ponuđača za izgradnju Reciklažnog centra, a radovi bi trebalo da počnu početkom jula.

Šef Odseka za zaštitu životne sredine u Paraćinu Ivan Ružić rekao je da je vrednost ugovora koji je opština Paraćin potpisala sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Republičkim fondom za zaštitu životne sredine 35 miliona dinara. Učešće opštine je skoro šest miliona dinara.

"Centar će se graditi u industrijskoj zoni Zmič u Paraćinu. Radovi bi trebalo da počnu početkom jula, a rok za izvođenje radova je 90 dana", kazao je Ružić.

U tom Reciklažnom centru će se skladištiti papir, karton, stiropor, limenke, metal, staklo, baterije, akumulatori, gumeni i električni otpad koji može da se reciklira.

"Primarna selekcija će se vršiti u domaćinstvima. Oni će dobiti džak u koji će moći da stavljaju taj materijal. To zatim dolazi u reciklažni centar i tu se vrši dalja selekcija, promena zapremine i sprema se za dalji transport", objasnio je Ružić.

Prema njegovim rečima, selekcijom otpada u domaćinstvima počeće se kada Reciklažni centar bude izgrađen. Reciklažni centar, čiji će kapacitet biti dve tone otpada dnevno, biće smešten u halu veličine oko 800 kvadrata. Poslovaće u okviru javno - komunalnog preduzeća u Paraćinu.

U Paraćinu se godišnje prikupi 16.400 tona smeća. Reciklažni centar u tom gradu biće jedan od dvadesetak koji će biti izgradjeni u Srbiji. Opštine i gradovi su jula prošle godine potpisali ugovore sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Republičkim fondom za zaštitu životne sredine. Vrednost tih centara je oko 650 miliona dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;