INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja biogas postrojenja u Vojvodini

02.02.2012. | E-kapija

Privredna komora Vojvodine i nemačka firma "Alpha Biopower" predstavile su mogućnosti iskorišćenja klaničnog otpada izgradnjom biogas postrojenja. Investitor bi relativno brzo mogao da počne sa radovima, to jest čim obezbedi poslovnog partnera i plac na kojem bi gradio.

Prema rečima autora projekta Kristijana Volfa, ova kompanija je već učestvovala u izgradnji stotinak postrojenja, što kroz investiranje po sistemu ključ u ruke ili kroz "know how" aranžmane.

Glavni efekti ovakvih postrojenja su tzv. zeleni, odnosno održivi kilovati struje, ali i značajni ekološki efekti u očuvanju životne sredine, vodotokova i podzemnih voda pre svega. Preliminarne kalkulacije govore da bi se od 100 tona klaničnog otpada moglo proizvesti oko dva megavata struje, po ceni od 14,2 evrocenti.

Gasno postrojenje bilo bi gotovo krajem godine, eventualno u prvom kvartalu iduće.

Tehnički direktor Društveno proizvodnog preduzeća "Proteinka" u Somboru Mirko Kuduz potvrdio je za Radio Novi Sad da su do sada troškovi uklanjanja klaničnog otpada snosile same klanice, dok bi izgradnjom gasnog postrojenja taj trošak bio raspoređen na sve potrošače struje u državi.

- Izgradnjom gasnih postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, klanice bi prividno imale duplo manje troškove u uklanjanju klaničnog otpada, ali bi država iz budžeta morala da dotira cenu tako skupog kilovata - kaže Kuduz.

Druga je priča o tome kako je to šansa za nova radna mesta.

- Oni će otvoriti 50 novih radnih mesta, a uništiće 250 starih jer bi u takvom slučaju kafilerije u Somboru, Zrenjaninu, Vrbasu i Bačkoj Topoli bile zatovrene - zaključio je Kuduz.

Država će morati da subvencioniše zelene kilovate jer se na to obavezala potpisivanjem Kjoto sporazuma.

Ova prezentacija, nagovestila je da se održivom energijom i proizvodnjom tzv. zelenih kilovata bave samo bogate zemlje, u koje mi, bar za sada, ne spadamo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;