Svilajnac u avgustu 2012. dobija fabriku betonskih železničkih pragova

17.01.2012. | Beta

Austrijska građevinska grupa "Porr" i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su juče ugovor o kreditu od 2,8 miliona evra za pokretanje fabrike betonskih železničkih pragova u Svilajncu.

Na potpisivanju ugovora u Beču, rečeno je da je ukupna vrednost investicije 5,6 miliona evra, a preostalih 50% sredstava obezbediće "Porr".

Fabrika će biti smeštena u hali bivše Fabrike vijaka u Svilajncu.

"Porr" je već naručio proizvodnu liniju iz Italije, a prvi pragovi proizvodiće se već u avgustu ove godine.

Za početak, "Porr" planira da otvori 25 novih radnih mesta u fabrici, čiji će proizvodni kapacitet biti oko 200.000 pragova godišnje, a proizvodiće se 400 dnevno.

- Nakon mnogih uspešnih železničkih projekata u Srbiji, BiH, a nadamo se uskoro i u Makedoniji, nova fabrika će doprineti bržem uključenju Koridora 10 u transevropsku mrežu - kazao je generalni direktor "Porr grupe" Karl Hajnc Štraus.

Kako je istakao Štraus, fabrika pragova u Svilajncu biće jezgro za širenje poslovanja "Porr"-a u modernizaciji železničke infrastrukture u regionu.

Direktor za transport u EBRD Sju Beret kazala je da će EBRD nastaviti da investira u razvoj infrastrukture u Srbiji i dodala da je ta banka do sada kreditirala infrastrukturne projekte u Srbiji vredne 800 miliona evra.

- Nova fabrika nije samo potvrda da se region razvija, već i da se otvaraju nova radna mesta. Fabrika ce imati direktan pristup prugi, što ce omogućiti efikasnu isporuku pragova u celom regionu, i može biti od koristi "Porr"-u u realizaciji budućih železničkih projekata - rekao je zamenik predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...