Ikea u Srbiji od sredine 2012. godine

26.12.2011. | Marijana Krkić | Blic

Švedska Ikea počeće sredinom sledeće godine da gradi svoj prvi tržni centar u Srbiji jer su sa predstavnicima Vlade postigli konačan dogovor o investicijama te kompanije u našoj zemlji, saznaje dnevni list Blic. Dogovorena je, prema saznanjima ovog lista, i lokacija na kojoj će biti podignuta prva Ikeina robna kuća u Beogradu, ali to za sada obe strane drže u tajnosti.

Kako tvrdi izvor Blica iz Vlade Srbije, to neće biti zemljište Instituta za stočarstvo u Zemunu, o kojem se ranije razgovaralo, niti kod naplatne rampe Bubanj potok, koje je takođe pominjano u medijima. Tržni centar biće smešten uz autoput ka Hrvatskoj, ali u gradu.

"U razgovorima je potvrđeno da će Ikea u Srbiji izgraditi ukupno četiri tržna centra. Prvi će biti u Beogradu, a ostala tri u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Međutim, po kom redosledu će Ikea dolaziti u te gradove još nije precizirano, jedino se zna da će prvi biti Beograd", tvrdi izvor Blica.

Prvi plan o investiranju Ikee u Srbiju predstavljen je još u jesen 2007. Kako je regionalni direktor Ikee Dragan Skalušević jednom prilikom rekao, prvih godinu dana niko iz Vlade konkretno nije reagovao na to osim što je u javnosti govorio da Ikea dolazi u Srbiju. Sa Ikeom je u poslednje tri godine pregovaralo više ministara u Vladi Srbije, a prema saznanjima Blica, pregovori su u nekim trenucima bili toliko teški da je jedan od ministara u besu napuštao sastanak. Jedno vreme pregovori su bili u potpunom zastoju.

Država se obavezala da do marta 2012. obezbedi sve neophodne uslove, odnosno sve potrebne dozvole i obavi prenamenu zemljišta na novoj lokaciji. Vlada Srbije prihvatila je i da deo dogovora ne bude izgradnja Ikeine fabrike u Srbiji.

U Ikei nisu imali komentar, osim što su rekli novinaru Blica da su pregovori u toku. Ni u Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva nisu želeli da komentarišu lokaciju na kojoj će Ikea graditi objekat, niti kada počinje izgradnja. Samo su naveli da se s tom kompanijom intenzivno pregovara.

Prema procenama Ikee, za izgradnju objekta potrebno je oko godinu dana što znači da bi početak rada tržnog centra mogao da bude u toku 2013. godine. Početna ideja je da osim robne kuće u kojoj će Ikea prodavati svoj nameštaj i sitno pokućstvo, bude izgrađen i šoping centar u koje bi privukli druge kompanije da prodaju odeću, obuću, prehrambene proizvode, elektronsku robu i uradi sam proizvode. Robna kuća imala bi 35.000m2, a ceo tržni centar oko 100.000m2.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...