INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeni krediti u domaćoj valuti

07.12.2011. | Slađana Gavrić | Press

Stambeni krediti u domaćoj valuti konačno su se pojavili i na srpskom tržištu. Stručnjaci ocenjuju da će to sigurno doprineti stabilizaciji na tržištu nekretnina, ali i zaštiti korisnika jer nema valutnog rizika.

Societe Generale je prva banka koja je svojim klijentima omogućila da se za kupovinu nekretnine zaduže u dinarima. Rok otplate kod ovih kredita je do 25 godina, a zanimljivo je da učešće nije obavezno, za razliku od kredita indeksiranih u evrima, za koje moraju imati 20% učešća.

Minimalan iznos može biti milion dinara, dok maksimalna suma zavisi od kreditne sposobnosti klijenta. Nominalna kamatna stopa se kreće od 4,75%, plus jednomesečni belibor.

"Stambeni kredit u dinarima odgovor je na potrebe onih građana koji imaju nameru da reše stambeno pitanje, a žele da to učine bez straha od kretanja kursa", navodi član IO Societe Generale banke Miroslav Rebić.

Predsednik Udruženja posrednika u prometu nepokretnosti Krov Tomislav Sekulić smatra da je ponuda dinarskih stambenih kredita odličan potez. On se nada da će i ostale banke uskoro izaći sa sličnim kreditima. "To je sjajna vest, pre svega jer nema valutnog rizika. Sada je, inače, ponuda nekretnina manja od potražnje, a očekujem da će ovakvi krediti upravo pogurati zamrlu tražnju", naglašava Sekulić.

Urednik portala Kamatica Dužan Uzelac kaže da je ovo primer da banke mogu dati dugoročni kredit i u domaćoj valuti. "Sada je očigledno da banke, iako su se žalile da je nemoguće, ipak mogu ponuditi stambene kredite u dinarima. Jasno je i da je moguće da obezbede tako plasirana sredstva. Kao što su kredite u evrima vezivale za euribor, a one u švajcarcima za libor, tako i ove vezuju za kretanje belibora. Ovo je dobar primer koji treba da slede i ostale banke jer nema opasnosti od valutnog rizika", kaže Uzelac dodajući da se na taj način vraća poverenje u domaću valutu koja će zbog toga jačati.

I u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pozdravljaju ovu odluku i ističu da će uticati na kvalitet ponude dugoročnih kredita na domaćem tržištu. "Prednost ovih kredita je što nema valutnog rizika, a ova ponuda uticaće i na druge banke da se pridruže", kaže državni sekretar u ovom ministarstvu Nemanja Komazec. On tvrdi da je zbog povećanja učešća na 20% za stambene kredite indeksirane u evrima u novembru smanjena tražnja ovih kredita za 40% u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;