INFONET-468X60-BANNER

Likvidacija nuklearki preskupa

25.11.2011. | Economy

Likvidacija ugašenih nuklearnih reaktora u Slovačkoj, Litvaniji i Bugarskoj bi za finansije Evropske unije mogla da postane rupa bez dna, jer se čini da će likvidacija biti skuplja nego što se pretpostavljalo.

Kako piše nemački list Handelsblat, Evropska komisija se sprema da za te potrebe izdvoji još 550 miliona evra. Handelsbalt svoje tvrdnje zasniva na predlogu dokumenta u koji je imao uvid. EU nije htela da komentariše pomeranje finansijskog plafona. "Odluka o tome koliko će novca biti izdvojeno još nije doneta. Ne mogu da komentarišem sumu od 550 miliona evra", citirao je Reuters portparola EU.

U ugovoru o pristupanju EU pomenute zemlje su se obavezale da će zatovoriti svoje nuklearne elektrane. Brisel je pristao da snosi deo troškova za likvidaciju reaktora. "EU nije obećala da će platiti celu likvidaciju", dodao je portparol.

Litvanija je ugasila sve reaktore u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani Ignalina. Bugarska je zatvorila četiri reaktora, od ukupno šest, u elektrani Kozloduj, a od 80-ih godina gradi još jednu u Belenu. Sofija je posle pada komunizma prekinula izgradnju Belene, ali ju je kasnije obnovila.

Slovačka je zatvorila stariju elektranu u Jaslovskim Bohunjicama, a na istom mestu će biti izgrađeno novo postrojenje. Druga slovačka nuklearna elektrana je u Mohovicama na jugu zemlje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;