INFONET-468X60-BANNER

Roca Grupa uspešno pušta u rad prvu svetsku električnu tunelsku peć za proizvodnju sanitarne keramike

21.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Operacija je sprovedena kroz partnerstvo sa specijalizovanim proizvođačem peći Keramischer OFENBAU. Ova inicijativa će pozicionirati Roca Grupu kao prvog proizvođača na svetu sa proizvodnim pogonom sanitarne keramike sa neto nultom stopom emisija i imaće značajan uticaj na ceo sektor.

Električna  tunelska peć za sanitarnu opremu

Električna tunelska peć za sanitarnu opremu (Foto: Roca)

Roca Grupa, svetski lider u dizajnu, proizvodnji i komercijalizaciji kupatilskog nameštaja, investirala je u prvu svetsku električnu tunelsku peć za sanitarnu opremu. U nastojanju da dekarbonizuje inherentno energetski zahtevnu i ugljenično intenzivnu proizvodnju keramičkih proizvoda, kompanija je preduzela odlučujući korak ka elektrifikaciji proizvodnih procesa u svojoj LAUFEN fabrici u Gmundenu (Austrija) zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji iz Keramischer OFENBAU, svetskog lidera tehnologija u proizvodnji keramičkih peći.

Ovaj nemački proizvođač peći fokusiran je na održive inovacije više od 25 godina i vodeći je na tržištu energetski efikasnih keramičkih peći, što ga čini idealnim partnerom za projekat dekarbonizacije Roca Grupe. Nakon četiri godine razvoja, prva električna tunelska peć za sanitarnu keramiku uspešno je započela proizvodnju složenih keramičkih komada u Gmundenu.

Fabrika LAUFEN, koja već koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora, odabrana je za prvu implementaciju ove pionirske tehnologije jer je posebno pogodna za proizvodnju najnovijih proizvoda najvišeg kvaliteta. Inovacija električne peći već je registrovana kod Evropskog patentnog zavoda.

LAUFEN farbrika u Gmundenu koristi obnovljilve izvore energije

LAUFEN farbrika u Gmundenu koristi obnovljilve izvore energije (Foto: Roca)

S obzirom na to da je peć veoma efikasna, dekarbonizovana i automatizovana, ona pruža dragocenu alternativu konvencionalnoj proizvodnji koja zavisi od fosilnih goriva i ključna je prekretnica u osiguravanju da fabrika u Gmundenu do 2024. postane prvo postrojenje za proizvodnju sanitarija sa nultom stopom emisija na svetu.

Ovo ulaganje je okosnica strategije dekarbonizacije Roca Grupe. Grupa je 2022. godinu završila sa 39% smanjenjem direktnih emisija CO2 u poređenju sa početnim emisijama iz 2018, približavajući se svom cilju ugljenične neutralnosti do 2045. godine.

Prvi proizvodni rezultati novog sistema pokazuju veliki potencijal za celu industriju, jer se korist od ove tehnologije ne završava sa proizvodnjom sanitarne opreme, već se može implementirati i u drugim keramičkim sektorima poput strukturne i tehničke keramike ili posuđa. Ova peć dokazuje da je potpuna dekarbonizacija proizvodnje keramike ne samo moguća, već i realistična i ekonomski izvodljiva.

Albert Magrans, CEO Roca Grupe ističe: "Imamo dugoročni cilj da dekarbonizujemo naše poslovanje i naporno smo radili na pronalaženju rešenja koja će nam pomoći da to postignemo. Ovo novo panevropsko partnerstvo ne samo da nam pomaže na našem putu do nulte stope emisija nego je i jasan korak napred za industriju u celini."

Laufen

LAUFEN (Foto: Roca)

Günter Halex, predsednik savetodavnog odbora pri Keramischer OFENBAU dodaje: "Ova električna peć još jednom dokazuje da su naše napredne tehnologije sposobne da dekarbonizuju čak i keramičku industriju sa intenzivnim emisijama CO2.

Naše električno grejane peći kupcima pružaju sve veću nezavisnost od energetskog tržišta i omogućavaju održivu i ekonomičnu proizvodnju, danas i u decenijama koje dolaze. Ovaj revolucionarni i inovativni projekat pokazuje da naša tehnologija može da održi maksimalni kvalitetet u keramičkim proizvodima, istovremeno dajući pozitivan doprinos planeti."

Evropska priča o uspehu u proizvodnji dekarbonizovane keramike

Sa Roca Grupom sa sedištem u Španiji, fabrikom LAUFEN u Austriji i Keramischer OFENBAU u Nemačkoj, ovaj zajednički projekat zaista je evropska priča o uspehu i težnji ka osiguravanju budućnosti proizvodne sanitarne industrije u Evropi i svetu.

Daljnje podsticanje dekarbonizacije cele industrije zahteva intenzivan razvoj i hrabre inovacije. Preko Roca Group Ventures, Roca Grupa je stekla većinski udeo u Keramischer OFENBAU Holding GmbH, koji poseduje Keramischer OFENBAU GmbH, i ulaže u inovacije za dobrobit cele keramičke industrije.

Roca

ROCA (Foto: Roca)

Grupa je takođe posvećena pružanju podrške kompaniji dodatnim finansiranjem za dalji razvoj i implementaciju ove vrhunske tehnologije koja će oblikovati budućnost industrije.

Iako će obe kompanije ostati potpuno nezavisne, ova dugoročna saradnja će ojačati inovacione sposobnosti obe kompanije prema njihovim pojedinačnim ciljevima dekarbonizacije sa jednim zajedničkim ciljem: održivoj budućnosti keramičke industrije.

O Roca Grupi

Roca Grupa, sa brendovima kao što su Roca i LAUFEN, svetski je lider u dizajnu, proizvodnji i marketingu kupatilskih proizvoda za arhitekturu, građevinarstvo i dizajn enterijera. Osnovana u Barseloni, 1917. godine, spaja tradiciju i znanje sa strašću za inovacijama i poštovanjem prema okolini.

Sa načelom održivosti u središtu i korenu svih svojih aktivnosti kako bi budućim generacijama ostala bolja planeta, Roca Grupa posluje u 170 zemalja i 79 fabrika gde svakodnevno radi više od 21.000 zaposlenih.

ILBAGNOALLESSI

ILBAGNOALLESSI (Foto: Roca)

O Keramischer OFENBAU

Keramischer OFENBAU je globalni dobavljač naprednih sistema peći i postrojenja za toplotnu obradu širokog spektra proizvoda, od tehničke i konstrukcijske keramike do sanitarnog i stonog posuđa. Njihove peći se nalaze u više od 50 zemalja sveta.

Kompanija ne samo da gradi visokoefikasne nove peći već je specijalizovana za energetsku modernizaciju postojećih peći postižući do 50% uštede energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;