INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatna građevina ili neverovatna vest?

28.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Juče i danas većina štampanih i elektronskih medija prenosi vest sa konferencije za novinare održane u prostorijama opštine Novi Beograd koja je upriličena povodom potpisivanja memoranduma o saradnji ove beogradske opštine i holandskog preduzeća Vital Estates.

Neverovatna vest glasi da bi u "skorije vreme, na lokaciji koja još uvek nije određena" mogla početi izgradnja "neverovatne građevine - rotirajućeg tornja sa 80 spratova, visine 480m". Nije se govorilo o ceni ovog projekta, ali je rečeno da će troškove gradnje snositi holandsko preduzeće, a Opština će obezbediti lokaciju i olakšice prilikom izdavanja posebnih dozvola.

Slika i video zapis koji prate ovu vest prikazuju, inače, projekat Dynamic Tower u Dubajiu - prvu pokretnu zgradu koju je projektovao Dejvid Fišer, italijanski arhitekta rođen u Izraelu.

Pošto je reč o velikom građevinskom projektu, a svi pričaju o tome, nismo hteli da vam uskratimo informaciju, ako je do sada niste dobili. Ali vest ne prenosimo kompletno ni iz jednog nama dostupnog medija jer nije sasvim jasno šta je tu vest.

  • Lokacija nije određena.
  • Nije nam data informacija kakve veze ima pomenuto preduzeće sa projektom koji se prikazuje.
  • Vreme početka izgradnje nije dato.
  • Normalno, ne može da se da ni približna cena projekta.
  • Što se tiče obezbeđivanja lokacije i olakšica prilikom izdavanja dozvola, podsećamo vas na to da je hotel Jugoslavija čekao na početak radova zbog visine kule koja je predviđena projektom i ovde navodimo deo vesti iz jula u vezi sa tim:

Upravo je kula jedan od razloga zbog čega sve dugo stoji u mestu, jer je predviđeno da ona bude visoka oko 150m, odnosno da ima 33 sprata. Međutim, prema Generalnom urbanističkom planu nije dozvoljeno graditi više od 12 spratova, pa se čekalo na usvajanje studije visokih objekata Beograda. "Studija je usvojena krajem prošle godine. Ta lokacija je jedna od tri koje su delikatne, izuzete lokacije i gde bi tako visoki objekat mogao da bude izgrađen. Postoji nekoliko predloga kako bi kula trebalo da izgleda. Do sada je nesporno da može biti u visini okolnih solitera. Ali, u svakom slučaju predstoji postupak gde bi sve u vezi njenih dimenzija trebalo analizirati. Nakon tog postupka biće definisano kolika ta kula zaista može da bude visoka", objašnjava Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda.  link ka toj vesti

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;