Kriva kula u Smederevu

21.10.2011. | Miroslav Đorđević | Blic

"Odluka koju ćemo doneti na osnovu istraživanja koje smo imali na kuli 11 glasiće: Kula će ostati nakrivljena!. Bezbedno je i jedno i drugo, i da se ispravi i da ostane ovako, a vi sada slobodno možete da idete da pričate: Šumadinac nakrivio kapu, Smederevac nakrivio kulu. Imaćete jednu novu vrstu atrakcije", izjavio je ministar kulture Predrag Marković obilazeći radove koje u Smederevu finansira to ministarstvo.

Međutim, zamoljen da ovu izjavu prokomentariše, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Veroljub Ranković diplomatski i kratko odgovara: "Istraživanja su u toku".

U pitanju je kula koja je od savezničkog bombardovanja u II svetskom ratu ostala nakrivljena, a od letos traje istraživanje koje bi trebalo da ukaže na to kako da se kula ispravi. Kula se, sa svojih nekoliko hiljada tona kamenja, već bezmalo sedam decenija nadvija nad put koji prolazi pored Tvrđave. U međuvremenu je na tom mestu podignut i parking, na kome u sezoni uvek bude po nekoliko autobusa sa decom na ekskurzijama.

Kula u Smederevu krivlja od tornja u Pizi

Kula 11 je nakrivljena više od 5 stepeni, dok je elevacioni ugao čuvenog tornja u Pizi posle radova 3,99 stepeni. Još je nepoznato koliko bi eventualno ispravljanje koštalo s obzirom na visinu kule od preko 20m, plus 6-7m temelja u zemlji. Za poređenje, ispravljanje tornja u Pizi 1990. godine, koji je tridesetak metara viši, ali je tada ka idealnoj osi vraćen samo za 44cm, stajalo je 50 miliona ondašnjih nemačkih maraka.

Iako nakrivljena kula deluje preteći, većina Smederevaca slaže se sa predlogom ministra, uglavnom iz ekonomskih razloga, jer smatraju da bi ispravljanje bilo preskupo. Bilo je i onih koji nisu odoleli iskušenju da budu duhoviti, pa je predlagano i održavanje referenduma na ovu temu. 

U proteklih nekoliko godina na obnovi Tvrđave je učinjeno više nego u prethodnih pola veka, zahvaljujući pre svega sredstvima koja su stigla iz Ministarstva kulture, a reč je o 15 miliona dinara. "Ovde se radi jedan od najvrednijih projekata kada je u pitanju kultura u Srbiji, a to je kompletna restauracija i konzervacija Smederevske tvrđave. Nemamo pravo ni na kakvu pauzu. Kada smo u avgustu videli šta je urađeno od sredstava koja su stigla, odmah su sledeća sredstva iz rebalansa bila spremna i stižu. Idemo do kule 8", rekao je prilikom ovog boravka u Smederevu Predrag Marković.

Povezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...