INFONET-468X60-BANNER

Spasavanje Smederevske kule

29.06.2011. | J. Ilić | Večernje novosti

Počeli su istraživački radovi na statičkoj sanaciji kule 11 na Varoškom bedemu Smederevske tvrđave, kojoj zbog teških oštećenja i opasne nagnutosti, preti obrušavanje. Od rezultata zavisi odluka hoće li se kula teška 5.000 tona i stara 500 godina vraćati u prvobitni položaj, što bi predstavljalo atraktivan i skup građevinski poduhvat.

Kula 11 na ulazu u tvrđavu stradala je tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine. Pošto se raspukla po vertikali, našla se 2m izvan ose. Kao opasna pretnja po bezbednost, Jedanaestica je, posle višedecenijskog čekanja, došla na red i ovih dana počela je prva etapa spasavanja kule.

"Kula je nagnuta već sedam decenija u pravcu juga, a pojavljuju se stalno nove pukotine. Radovi su visokorizični, i obavljaju se po kaskadama kako bi se izbegla opasnost od obrušavanja bočnih strana. Statička analiza je urađena, a glavni akcenat ovih istraživanja je utvrđivanje tačke preloma kule. Istraživanja se obavljaju pomoću dve sonde koje snimaju oštećenja u zonama dodira kule i bedema", kaže Dejan Radovanović, rukovodilac arheoloških istraživanja iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nepoznanica je da li je prelom kule nastao na metar ispod zemlje, ili se od siline eksplozije temelj okrenuo i odvojio od zidova bedema. Sondiranje, koje će rešiti dilemu, trebalo bi da se okonča za 10-ak dana, a Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu fazu 700.000 dinara.

Posle će uslediti izrada projekta statičke sanacije, a posle toga biće doneta odluka hoće li se kula vraćati u prvobitni položaj. Prema ranijim najavama, kula bi trebalo da se ispravi iz osnove u rasponu od 2m, što bi bilo fantastičan poduhvat jer je teška više od pet hiljada tona. Vraćanje u vertikalu moguće je uz pomoć hidraulike i čeličnog prstena kojim će biti opasana. To bi bio najosetljiviji deo zbog opasnosti da se građevina stara pet vekova raspadne.

Počinju i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi bedema Tvrđave između kula 7 i 8. Radovi će koštati 15 miliona dinara. Naredni posao je sanacija bedema do kule 10 čime će biti završena obnova Varoškog bedema.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;