INFONET-468X60-BANNER

Divčibare, ipak, još nisu oživele

21.10.2011. | Predrag Vujanac | Blic

Veliki broj nekretnina na Divčibarama ponuđen je na prodaju, ali kupaca nema. Posle ekspanzije građevinarstva na ovoj planini, ispostavilo se da je gradnja bila neprofitabilna pa je veliki broj vlasnika novih vikendica poželeo da ih proda, ali tek se za svaki petnaesti oglas javi neki kupac. Zbog toga su i cene u poslednje četiri godine pale za 25 do 50%, pa se za placeve kreću od 700 do 2.500 evra po aru.

"Potencijalni kupci se interesuju isključivo za placeve u centru, koji su u potpunosti infrastrukturno opremljeni. Vlasnici to zemljište prodaju po ceni od 2.000 do 2.500 evra ar, ali niko nije zainteresovan da plac po toj ceni kupi", objašnjava agent prodaje u agenciji Bonafides nekretnine Dragan Drobnjaković. Za neke od 400 divčibarskih vikendica niko se više i ne raspituje, iako su cene kvadrata pale za četvrtinu.

"Nije isključeno, naravno, da se u neposrednom kontaktu ponešto i proda, ali po našim informacijama, to je zanemarljiv broj, iako se u ovom trenutku, s obzirom na vrtoglav pad cene zemljišta, više isplati na Divčibarama kupiti celu vikendicu sa placem, nego sam ulaziti u proces gradnje", pojašnjava Drobnjaković navodeći primer da se vikendica od 70m2, sa sve nameštajem i 10 ari placa, može pazariti po ceni od 600€/m2.

Pre četiri godine, kada je na Divčibarama počeo talas prodaje placeva i gradnje vikendica i apartmana, kako podsećaju trgovci nekretninama, cena zemljišta u centru išla je i do svih 4.000 evra za ar, dok je maksimalna cena kvadrata vikendica bila 1.000 evra. Najviše kupaca, pojedinaca ili preduzeća, bilo je iz Beograda i Vojvodine. Jedan broj njih započeo je svoje investicije, te su na nekim divčibarskim placevima postavljeni temelji budućih objekata, ali, prema rečima meštana: "građevinaca da nastave gradnju nema već godinu dana".

"Divčibare su, jednostavno rečeno, i dalje mrtve i tu se jednostavno ništa nije promenilo u odnosu na 2007. godinu kada se masovno kupovalo i gradilo. Cene nekretnina su tada prenaduvane, tržište je sada prezasićeno, a ispostavilo se da su očekivanja da će ovde doći investitori da grade hotele ili sportske terene i da će turizam eksplodirati bila potpuno nerealna. Sada vlasnici, naročito placeva u centru, ne žele da spuste cene kako bi koliko-toliko izvukli uloženi novac, ali kupaca nema", priča za dnevni list Blic jedan od najstarijih vlasnika vikendice na Divčibarama. Divčibare na turističkoj mapi Srbije, kako objašnjava, ne postoje ni formalno ni suštinski.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;