INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nibens pod hipotekom

19.08.2011. | D.I. Krasić | Blic

Preduzeća Nibens grupacije i dalje su u blokadi. Ona su opterećena i hipotekama teškim više od 100 miliona evra. Jedan od probema je upravo to što je imovina jedne firme stavljana pod hipoteku na ime kredita koji je podigla druga firma iz grupacije. I tako ukrug.

Poznato je i da je Milo Đurašković, kao većinski vlasnik grupacije jednom firmom kupovao drugu kroz proces privatizacije, pa su ova preduzeća višestruko povezana. Devet preduzeća iz ove grupacije bila su, a neka još jesu, opterećena sa ukupno 20 hipoteka, teških 72 miliona evra i još 4,64 milijardi dinara.

Jedna od najvećih pojedinačnih hipoteka stavljena je na imovinu PZP Vranje. Uspostavljena je u korist Intesa banke po osnovu kredita koji je PZP Niš podigao u ovoj banci u iznosu od 10 miliona evra. Inače, ovo niško preduzeće prethodno je kupilo PZP Vranje za petinu ove vrednosti - 2,05 miliona evra. Agencija za privatizaciju u ovom slučaju nije reagovala, jer je kupcu bilo dozvoljeno da, bez njene saglasnosti, raspolaže imovinom do 5% vrednosti.

Najviše hipoteka, ukupno osam, stavljeno je na imovinu firme Budućnost iz Preševa. Hipoteke su upisane u korist niške AIK banke, kao obezbeđenje po kreditima teškim 3,65 milijardi dinara i još milion evra, koji su odobreni za četiri druga preduzeća u grupaciji. Pošto vlasnik (a to je, u ovom slučaju, PZP Vranje) nije tražio dozvolu od Agencije za privatizaciju za upis ovih hipoteka, a morao je to da učini pošto država još kontroliše ispunjenje privatizacionog ugovora za ovo preševsko preduzeće, naloženo mu je da hipoteke briše, što je naknadno i učinjeno.

Vojvodinaput-Bačkaput, čiji je formalni vlasnik PZP Niš, nad svojom imovinom ima trenutno važeće tri hipoteke, a ni jedna ne služi kao obezbeđenje njenih, već tuđih dugova. Ove hipoteke upisane su po osnovu ugovora o kreditima i izdavanju bankarske garancije u ukupnom iznosu od 24,2 miliona evra, za PZP Beograd, PZP Kragujevac i ZGOP Novi Sad, a u korist AIK banke, Erste banke i NLB banke. Hipoteke su uspostavljene u toku pete godine važenja privatizacionog ugovora, pa je bila potrebna dozvola Agencije za privatizaciju. Pošto saglasnosti nije bilo, vlasniku je ostavljen rok za brisanje ovih hipoteka.

Preduzeća Partizanski put i FAM - Fabrika maziva Kruševac raskidom ugovora vraćeni su pod okrilje države. Partizanski put je pod teretom hipoteke ostavljen, bez dozvole Agencije za privatizaciju, kao obezbeđenje potraživanja za kredit od tri miliona evra, koji je firma Europark iz Beograda podigla kod Erste banke.

FAM je, pak, opterećen sa tri hipoteke, na ime sledećih kredita: 9,5 milona evra koje je preduzeće Europark podiglo kod Intesa banke, zatim, 1,25 milijardi dinara za četiri kredita kod AIK banke koja su podigla tri putarska preduzeća (Bačkaput, Beograd i Kragujevac); kao i milion evra po osnovu obezbeđenja na ime izdate bankarske garancije firmi PZP Vranje kod AIK banke. I ove hipoteke stavljene su bez znanja Agencije za privatizaciju i nisu, na njen zahtev, izbrisane.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;