Strabag preuzima Crnagoraput

13.04.2011. | SEEbiz

Austrijska kompanija Strabag, vlasnik 65,4 odsto akcija Crnagoraputa, objavila je u ponedeljak, 11.4, prospekt za preuzimanje preostalih akcija kompanije po ceni od 1,42 evra. U prospektu, kao cilj preuzimanja Crnagoraputa navodi se preuzimanje 100 odsto akcija, prevazilaženje teških ekonomskih okvira, poboljšanje rezultata u sektoru održavanja i gradnje, kao i veća ekonomičnost i produktivnost.

Za period od naredne do 2014. godine najavljeno je pozicioniranje Crnagoraputa kao potencijalnog partnera pri izgradnji autoputa kroz Crnu Goru i pozicioniranje kompanije kao vodeće u niskogradnji, proširenje kapaciteta za eksploataciju i preradu sirovina, poboljšanje standarda kvaliteta i obezbeđivanje ugovora na tržištu održavanja puteva i gradnje.

Ponuda je otvorena 30 dana i ukoliko Strabag u tom periodu ne stekne više od 75 odsto kapitala Crnagoraputa, vlasnici akcija koji se nisu javili na javnu ponudu imaju pravo da u narednih 15 dana ponude na prodaju svoje udele. Strabag ima obavezu da te akcije otkupi po istim uslovima po kojima je obavio preuzimanje.

Akcionari zainteresovani da prodaju akcije treba da dostave pismenu izjavu o prihvatanju ponude i nalog za prenos deonica Centralnoj depozitarnoj agenciji.

Rezultati javne ponude biće objavljeni najkasnije tri dana od prijema rešenja Komisije za hartije od vrednosti o okončanju postupka. U istom neriodu će na račun prodavca CDA obaviti isplatu akcija.

Strabag je 2007. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od vlade, s pravom dokapitalizacije do većinskog paketa.

Ove godine se ruski tajkun Oleg Deripaska, koji upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP i Rudnikom boksita iz Nikšića, vratio u Strabag sa udelom od 25 odsto, koji je prodao po izbijanju globalne ekonomske krize, krajem 2008. godine. Strabag je 2009. imao promet od 13 milijardi evra, a ima kćerke-firme u zemljama zapadne, istočne i jugoistočne Evrope, na arabijskom poluostrvu, u Kanadi, Čileu, Kini i Indiji.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...