INFONET-468X60-BANNER

Prvi put u Srbiji se iz Dunava navodnjavaju poljoprivredne parcele - Grad ulaže 3,3 miliona evra u navodnjavanje u Grockoj

16.02.2011. | eKapija

Izgradnja sistema za navodnjavanje u Grockoj počeće da se realizuje sredinom godine, a Agencija za investicije Beograda najavila je tender za izvođenje radova na izgradnji sistema za 600 ha poljoprivednog zemljišta koji obuhvata rezervoar, vodozahvat sa crpnom stanicom i cevovod.

– Sistem za navodnjavanje treba da omogući izvlačenje vode iz Dunava do najviše tačke u ovom rejonu, odakle će se kapilarno spuštati na veći deo teritorije Grocke.

Takođe, treba istaći da će taj projekat, koji se radi na predlog Zaharija Trnavčevića, biti prvi u Srbiji po kome se iz Dunava navodnjavaju poljoprivredne parcele. Ideja je da se radovi posle ove faze nastave, kako bi se sistem za navodnjavanje proširio po čitavom rejonu - izjavio je Dragan Đilas koji je obišao gročanske vinogradare.

Gradonačelnik je podsetio da je najveća izvozna grana Beograda upravo poljoprivreda, u koju će grad, kako je istakao, i u narednom periodu ulagati znatna sredstva.

– Beograd sa PKB-om, Voćarskim plantažama, koje grad želi takođe da preuzme i osposobi za vrhunsku proizvodnju, kao i sa privatnim preduzetnicima, ima veliku razvojnu šansu – ukazao je Đilas.

Član Gradskog veća Miroslav Čučković naveo je tim povodom da projekat podrazumeva izgradnju 7.000 metara cevovoda, kroz koji će svaki dan prolaziti 5.000 kubika dunavske, ali hemijski ispravne vode.

Prema njegovim rečima, sistem će omogućiti domaćinima ovog kraja da bukvalno imaju česmu za navodnjavanje u svom dvorištu i po sistemu kap po kap zalivaju svoje vinograde ili voćnjake.

– Prva faza, u koju će biti uloženo 3,3 miliona evra, obuhvatiće oko 600 hektara obradive površine u naseljima Begaljica, Pudarce, Brestovik i Grocka, uz mogućnost proširenja ovog sistema na sve parcele u Beogradu smeštene u rejonu Dunava – najavio je Čučković.

On je dodao da je završetak radova predviđen za sredinu 2012. godine, a investicija će se, kako je istakao, veoma brzo isplatiti, jer se na poljoprivrednom proizvodu ostvaruje stopostotna zarada.

Grad će tokom 2011. godine nastaviti da ulaže u projekte za podsticanje razvoja poljoprivrede, Zeleni prsten, u okviru koga se dodeljuju bespovratna sredstva nosiocima, upisanim članovima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u pojedinačnom iznosu do 50 odsto ukupne cene za određenu vrstu zasada voća i povrća, kao i prateće opreme za zaštitu i navodnjavanje.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;