INFONET-468X60-BANNER

Park, zeleni skver, zgrade i hram - Novi "opštegradski centar" u Novom Sadu

14.02.2011. | Dnevnik

Na praznom placu neposredno kraj ukrštanja Bulevara cara Lazara Ulice Ive Andrića, Cara Dušana i Bulevara Evrope u Novom Sadu, prema važećem planu detaljne regulacije i generalnom urbanističkom planu, južni deo produžetka Ulice heroja Pinkija predviđen je za "opštegradski centar", dok je ostatak prostora namenjen za park i druge rekreacione sadržaje.

Na pomenutom prostoru planira se i izgradnja hrama. Prema načinu korišćenja i uslovima za izgradnju i uređenje, ovaj prostor se deli u tri celine: ozelenjeni skver, stambeno - poslovna celina i parkovski prostor.

Ozelenjeni skver bi trebao da bude manja zelena površina, u okviru koje je moguća izgradnja manjih sportskih terena ili poligona. Ova površina bi trebala da bude uređena pešačkim stazama u kombinaciji sa zelenim površinama i postavljanjem rasvete, klupi i korpi za otpatke. U planu je i izgradnja parkovski uređene površine koju bi koristili i stanovnici okolnih zgrada.

Ostalo zemljište izdvojeno je za parcele stambenih i poslovnih objekata kao i parcela za hram. Crpna stanica kanalizacije atmosferskih voda "Liman 4" zadražava se na postojećoj lokaciji, kao i crpna stanica u Ulici 1.300 kaplara, ali se definiše nova parcela, kako bi se obezbedio minimum prostora za nesmetano funkcionisanje postrojenja.

 

Komentari: 3

Elena 02.03.2011 12.21.35

Novom Sadu nedostaju zelene urbane površine, drveće klupe, fontane... a što se šetanja kerova tiče, toga je toliko, da smo mi građani proterani sa ulice od šetača kerova, koji ih svugde šetaju sem tamo gde bi trebalo.
Što se hrama tiče, zar ih nije i previše zapčetih a ne završenih po celom gradu, nego počinjati nov na tako malom prostoru za takvu namenu...

novosadista2 23.02.2011 07.59.57

Puno nesto objekata na tako malom prostoru, mislim da tu fali prostor za trcanje kerova. To je ono sto fali na tom prostoru, a ne poslovno stambeni, verski ... prostor. Ma pogledajte samo ono sto se gradi na uglu Futoske i Bulevara Evrope to ce biti jedna lepa zgrada usadjena u prostor pogresno.

novosadista 22.02.2011 10.07.53

Šta će Hram na tom trgu? Pored nekoliko nezavršenih i ne posećenih hramova treba li još jedan u neovizantijskom stilu? Neka ga grade vernici, a ne da ga finansiraju oni koji ne veruju.
Prostor je lep, treba ga adekvatno koristiti.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;