IFC zainteresovan za javno-privatna partnerstva u Srbiji

09.02.2011. | eKapija

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić razgovarao je juče sa direktorom zaduženim za infrastrukturu i prirodne resurse Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je članica Svetske banke za Evropu, Bliski istok i Severnu Ameriku Gulrezom Hodom, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Mrkonjić je rekao da je delegacija ove korporacije izrazila spremnost da podrži razvoj infrastrukture u Srbiji kroz primenu modela javno-privatnog partnerstva.

Ono što njih interesuje su pripremljeni projekti, ukazao je on i naveo da će predmet pregovora biti i izgradnja beogradskog metroa, mostova i obilaznice oko Beograda.

Ministar je tokom sastanka naglasio da je za Srbiju u oblasti putne infrastrukture prioritet završetak Koridora 10, što će biti učinjeno do kraja sledeće godine.

- Drugi prioritet je izgradnja autoputa od Beograda do Boljara na crnogorskoj granici – Koridor 11, koji će koštati 2 milijardi evra - dodao je Mrkonjić.

Takođe, on je rekao da je u oblasti putne infrastrukture treći prioritet izgradnja regionalnih autoputeva od Beograda ka Vršcu, od Rume do Šapca, od Paraćina do Zaječara i od Pojata prema Republici Srpskoj, uz napomenu da će svi ti projekti biti završeni u narednih 10 godina.

U oblasti železničkog saobraćaja, kako je istakao, prioritet je izgradnja Koridora 10, sa elektrificiranim i dvokolosečnim prugama za mešoviti saobraćaj, na kojima će vozovi moći da saobraćaju brzinom od najmanje 160 kilometara na čas, za šta će u narednih šest godina biti opredeljeno 4,6 milijardi evra.

U naredne dve godine u železnički Koridor 10 biće uložena 1,1 milijarda evra za deonice od Beograda do Subotice, za Beogradski železnički čvor i za deonicu od Niša do Dimitrovgrada, što bi trebalo da bude završeno do kraja 2012. godine, dodao je ministar.

Mrkonjić je objasnio da će prioritet na železnici biti i modernizacija pruge Beograd–Bar, čija je vrednost radova približno 350 miliona evra, a u naredne dve godine trebalo bi da se gradi beogradski metro.

Prema njegovim rečima, prioritet je i reka Dunav i u naredne četiri godine biće uloženo 350 miliona evra u opremanje luka, a za državu će biti prioritet i formiranje nove nacionalne aviokompanije u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom kompanijom.

Hoda je naveo da je IFC zainteresovan za saradnju sa Srbijom i dodao da će u narednom periodu biti razmotreni svi predloženi projekti i mogućnosti.

On je precizirao da se IFC bavi javno-privatnim partnerstvom na globalnom nivou, pri čemu je tu najvažnije da rizik bude pravilno raspoređen između javnog i privatnog sektora i da taj model bude dobro strukturiran.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?