INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa Ekoopština

06.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, NALED, SKGO i Delegacija Evropske Unije, zajednički su dodelili nagrade pobednicima konkursa "Ekoopština" u četvrtak 5.oktobra 2023. u ambasadi Francuske u Beogradu.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada (Foto: Saint-Gobain)

Konkurs "Ekoopština" zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u sledeće četiri oblasti: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada. Posebnu potkategoriju konkursa čine "Zelene škole", a ona je namenjena osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Ambasador Francuske Pjer Košar je podsetio na misiju "Ekoopštine", naglasivši bogatstvo interakcija koje je projekat podstakao između francuskih i srpskih partnera i opština i pohvalio motivisanost srpskih škola da se bave ekološkim temama. Izrazio je nadu da će projekat "Ekoopština" postati stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova. Od pokretanja projekta u maju prošle godine, više od 650 predstavnika lokalnih vlasti Srbije učestvovalo je na seminarima, a nekoliko stotina učenika iz blizu šezdeset škola učestvovalo je na takmičenju u kategoriji "Zelena škola".

Zamenica šefa delegacije EU Plamena Halačeva podsetila je na saradnju sa francuskom i drugim ambasadama EU, Ministarstvom životne sredine, Programom za razvoj Ujedinjenih nacija, i Evropskom investicionom bankom u inicijativi "Zelena agenda za Srbiju" u okviru "Tima Evropa".

Grad Vranje nagrađen je u kategoriji

Grad Vranje nagrađen je u kategoriji "Energetska efikasnost" (Foto: Saint-Gobain)

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić naglasila je da su izazovi koji se tiču životne sredine sve brojniji. Najavila je povećanje budžeta ministarstva koji je danas trostruko veći u odnosu na prethodne godine, kroz sredstva koja ulažu kako Srbija tako i Evropska unija.

"Drugo izdanje konkursa za održive gradove "Ekoopština" pokazuje da se projekat razvija vrlo uspešno i drago nam je da je Saint-Gobain deo platforme za razmenu znanja i iskustava na polju održivosti i borbe protiv klimatskih promena. Kao svetski lider u proizvodnji građevinskog materijala, mi težimo inovativnim rešenjima i energetskoj efikasnosti kako bismo sačuvali životnu sredinu, baš kao i svi nagrađeni projekti. Mi smo se kao Grupa obavezali da ćemo do 2050. biti karbon-neutralni i intezivno radimo u tom pravcu," rekao je Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju.

Tom prilikom je potpisan i novi Sporazum o saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji koji će omogućiti proširenje projekta "Ekoopština" koji postaje deo inicijative "Zelena agenda za Srbiju".

U kategoriji "Zelene škole - Frankofonija" dobitnici su OŠ "Karađorđe" iz Velike Plane i OŠ "Vasa Živković" iz Pančeva. U kategoriji "Održivo upravljanje otpadom" dobitnici su Opština Bačka Palanka i grad Sremska Mitrovica, dok su u kategoriji "Energetska efikasnost" nagrađene Opština Vrnjačka Banja i grad Vranje. U kategoriji "Održiva urbana mobilnost" nagrađeni su gradovi Pirot i Kruševac, a u kategorij "Održivo upravljanje vodom" Opština Čajetina i grad Novi Sad.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;