INFONET-468X60-BANNER

Prva deonica Moravskog koridora biće završena do kraja aprila

26.04.2023. | Beta

Moravski koridor, čija će prva deonica od Pojata do Makrešana biti otvorena do kraja aprila, biće prva pametna saobraćajnica u našoj zemlji, izgrađena sa kompletnom optičkom infrastrukturom, izjavio je Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: PIxabay)

On je za televiziju "Pink" rekao da je dužina Moravskog koridora 110 kilometara i da on povezuje dva auto-puta i to auto-put Beograd-Niš, kod petlje Pojate, i auto-put "Miloš Veliki" kod petlje Preljina, prenosi Beta.

Deonica od Pojata do Makrešana duga je 16,9 kilometara, a njen završetak će omogućiti da se Кruševac skoro priključi na auto-put Beograd–Niš.

Vesić je dodao da će do kraja septembra ili oktobra biti završeno dodatnih 10 kilometara do Кoševa, tako da će Кruševac u potpunosti biti priključen na glavnu saobraćajnicu.

Najavio je i da će do sredine sledeće godine biti završen deo od Adrana do Preljine, čime će Кraljevo skoro potpuno biti priključeno na auto-put "Miloš Veliki", dok će do sredine 2025. godine biti spojeni Adrane i Кoševo.

"U narednih desetak godina "pametni" putevi komuniciraće sa vozilima, što znači da će ona čitati saobraćajne znake i usporavati brzinu. Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, sva vozila koja nailaze automatski će usporavati brzinu kako se ne bi stvarale gužve, čime ćemo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, omogućiti komforniju vožnju i bolje korišćenje puteva", istakao je ministar.

Što se tiče  47. Sajma građevinarstva, koji je u toku, Vesić je rekao da je ta manifestacija veoma bitna jer je građevinarstvo značajno za bruto domaći proizvod zemlje.

Prema njegovim rečima, prošle godine je građevinarstvo činilo 6,4 odsto BDP-a Srbije, u 2021. godini je to iznosilo 6 odsto, a 2013. približno 3 odsto.

"Predstavljeno u brojkama, to znači da je 2013. godine vrednost svih građevinskih radova iznosila 1,6 milijardi evra, a 2021. godine 4,4 milijarde evra", naveo je ministar.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;