PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Prva deonica Moravskog koridora biće završena do kraja aprila

26.04.2023. | Beta

Moravski koridor, čija će prva deonica od Pojata do Makrešana biti otvorena do kraja aprila, biće prva pametna saobraćajnica u našoj zemlji, izgrađena sa kompletnom optičkom infrastrukturom, izjavio je Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: PIxabay)

On je za televiziju "Pink" rekao da je dužina Moravskog koridora 110 kilometara i da on povezuje dva auto-puta i to auto-put Beograd-Niš, kod petlje Pojate, i auto-put "Miloš Veliki" kod petlje Preljina, prenosi Beta.

Deonica od Pojata do Makrešana duga je 16,9 kilometara, a njen završetak će omogućiti da se Кruševac skoro priključi na auto-put Beograd–Niš.

Vesić je dodao da će do kraja septembra ili oktobra biti završeno dodatnih 10 kilometara do Кoševa, tako da će Кruševac u potpunosti biti priključen na glavnu saobraćajnicu.

Najavio je i da će do sredine sledeće godine biti završen deo od Adrana do Preljine, čime će Кraljevo skoro potpuno biti priključeno na auto-put "Miloš Veliki", dok će do sredine 2025. godine biti spojeni Adrane i Кoševo.

"U narednih desetak godina "pametni" putevi komuniciraće sa vozilima, što znači da će ona čitati saobraćajne znake i usporavati brzinu. Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, sva vozila koja nailaze automatski će usporavati brzinu kako se ne bi stvarale gužve, čime ćemo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, omogućiti komforniju vožnju i bolje korišćenje puteva", istakao je ministar.

Što se tiče  47. Sajma građevinarstva, koji je u toku, Vesić je rekao da je ta manifestacija veoma bitna jer je građevinarstvo značajno za bruto domaći proizvod zemlje.

Prema njegovim rečima, prošle godine je građevinarstvo činilo 6,4 odsto BDP-a Srbije, u 2021. godini je to iznosilo 6 odsto, a 2013. približno 3 odsto.

"Predstavljeno u brojkama, to znači da je 2013. godine vrednost svih građevinskih radova iznosila 1,6 milijardi evra, a 2021. godine 4,4 milijarde evra", naveo je ministar.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;