INFONET-468X60-BANNER

U kom to gradu u Srbiji je pravi građevinski bum kada je stanogradnja u pitanju?

19.10.2021. | Predrag Vujanac | Blic

Iako su cene za 20 odsto više nego lane, a čak za trećinu nego pre tri godine i probile su magičnu granicu od 1.200 evra za kvadrat, graditeljski bum i jagma za novim stanovima u Valjevu ne prestaju. Centar grada na Kolubari uveliko menja svoj izgled i trenutno je stanje na tržištu nekretnina u Valjevu takvo da je jako izražena tražnja za kupovinom stanova bilo kakve strukture. Praktično, na jedan kvalitetan stan postoje četiri do pet zainteresovanih kupaca.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Gotovo na celom području šireg centra Valjeva ima aktivnih gradilišta, a stanovi u budućim višespratnicama, kako svedoče sami investitori, većinom su prodati unapred po sistemu "ključ u ruke", iako će zgrade biti useljive tek sledeće godine. Šta više, najveći broj stanova do 40 kvadrata površine za kojima je najveća tražnja, prodati su već u trenutku kada investitori objave idejno rešenje buduće zgrade.

- Kupci su podjednako kreditni i za keš. Taj odnos kada je ranije bilo više kreditnih kupaca, u današnje vreme se izjednačio, tako da ima u istoj meri kreditnih i kupaca za gotov novac - navodi za Blic Gorica Arsić iz jedne tamošnje agencije za nekretnine.

U bankama potvrđuju da tražnja za stambenim kreditima prati u stopu povećani obim gradnje, pogotovo jer su kamate niže nego pre deset godina. Najčešće se, kako kažu, podižu krediti do 30.000 evra na 20 godina otplate, sa mesečnom ratom do 190 evra.

Kupci novih stanova u Valjevu, kako navode trgovci nekretninama i investitori, nisu samo Valjevci.

- U poslednje vreme, sem ljudi koji godinama rade u inostranstvu, dosta kupaca ima iz Beograda, Novog Sada i Niša. To su ozbiljno imućni ljudi, njima stan u Valjevu realno ne treba, ali kroz takvu kupovinu, a potom preprodaju upravo najčešće gastarbajterima, oni svoj novac mogu da učine legalnim - tvrde sagovornici Blica.

Konačno, poslednji aspekt koji otkriva razloge buma gradnje i kupovine stanova u Valjevu, krije se na sajtu Booking. Naime, pre četiri godine stanova na dan u Valjevu bilo je manje od deset, a danas je u ponudi više od 70 jedinica koje se izdaju na taj način, po cenama od 20 do svih 50 evra za 24 sata boravka. Potražnji za stanovima na dan kumuje činjenica da u Valjevu trenutno postoji samo jedan kategorisani hotel, a oni koji novu nekretninu kupuju kako bi uplovili u taj biznis imaju jasnu računicu – mesečna zarada od izdavanja stana na dan porodici obezbeđuje bar još jednu platu u rangu minimalne zarade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;