IZOLACIJA-468X60-BANNER

Radovi u Termoelektrani "Kostolac B3" i postrojenju za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" teku planiranom dinamikom

12.07.2021. | B92

Investicioni projekti u Elektroprivredi Srbije napreduju veoma dobrim tempom i na gradilištima nema letnje pauze i predaha. Najveći poslovi odvijaju se na lokacijama za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac B3" i postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Posle više od tri decenije u Kostolcu će biti izgrađen blok B3 od 350 megavata i biće to nova, veoma značajna snaga za EPS i elektroenergetski sistem Srbije, saopštilo je ovo preduzeće.

- Radovi se trenutno izvode na 12 celina za koje je dobijena građevinska dozvola, izrada i isporuka opreme je intenzivirana, kao i izvođenje radova - kaže pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije i direktor Sektora za klјučne investicione projekte Vladimir Marković.

U toku je, kaže, isporuka generatora, a u septembru i oktobru očekuje se isporuka turbine, čelične konstrukcije i delova kotlovskog postrojenja.

Na gradilištu bloka B3 u Kostolcu trenutno je angažovano oko 380 kineskih i domaćih radnika, a ukupno gledano urađeno je više od pola posla.

Najviše je urađeno u delu projektovanja gde je stepen realizacije 85 odsto, u segmentu proizvodnje i isporuke opreme je skoro 70 odsto, dok je najviše posla preostalo u izvođenju radova.

Veoma je živo i na budućoj lokaciji postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a kumulativni napredak na ovom gradilištu veći je od 72 odsto.

Ističu da su radovi na gradilištu podelјeni u dve faze, te da je urađeno čak 90 odsto projektovanja i inženjeringa, a u delu nabavke i izrade opreme urađeno je više od 86 odsto posla.

Dodaju da je oprema iz inostranstva isporučena, skladišti se i čuva do ugradnje.

Takođe, oprema iz Srbije je delimično isporučena i očekuje se u narednom periodu u skladu sa intenzitetom aktivnosti i potrebama na gradilištu.

Navode da je zbog povećanog obima posla na izgradnji cevovoda i izgradnji kasete jedan za skladištenje gipsa, definisan 28. decembar 2022. godine, kao rok završetka, nakon čega počinje garancijski period od godinu dana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...