INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spomenik Stefanu Nemanji svečano otkriven na rekonstruisanom Savskom trgu

28.01.2021. | Beoinfo

Svečano je otvoren rekonstruisani Savski trg na čijem se centralnom delu nalazi spomenik Stefanu Nemanji. U prisustvu državnog vrha Republike Srbije i Republike Srpske, Vlade Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora, mnogobrojnih zvanica i građana sinoć (27.01.2021) je održana svečanost povodom završetka celine koja postaje drugi najznačajniji trg u Beogradu po svojoj veličini, poziciji i izgledu.

Budući izgled Savskog trga (foto: Fenwick Iribarren Architects)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju rekao da nam je Stefan Nemanja podario Srbiju, jaku i prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada. Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Ocenio je da će Savski trg sa spomenikom osnivaču naše države kao centralnom delu urbanističko-arhitektonske celine postati najlepši javni prostor u prestonom gradu.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić je pre centralnog događaja rekao da je kompletirana velika površina, i da su se svi angažovani na ovom projektu trudili da kvalitet radova bude na najvišem nivou. Ono što se ne vidi jeste crpna stanica koja se nalazi pod zemljom. Taj deo posla bio je najteži jer je obuhvatao obimne građevinske radove. S druge strane, sve što se ovde vidi za nas je bio veliki izazov i siguran sam da bi profsor Rukavišnjikov, autor spomenika, rekao da je njegov deo posla bio najteži, i tehnički i fizički, zato što je njegov zadatak bio da Stefana Nemanju prikaže onako kako treba, u ulozi kakvu je imao u istoriji. Svaki deo trga i spomenika ima svoju specifičnost. Godinu dana je jako dobar period, relativno mali za ovakav vid intervencije, pojasnio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Kako je naveo, trg je projektovao španski arhitekta u savremenom maniru, stanična zgrada je spomenik kulture u stilu tradicionalne arhitekture, dok se iza zgrade nalazi savremeni "Beograd na vodi".

– Ovde je reč o fantastičnom sklopu nekoliko vekova u smislu umetnosti, arhitekture i urbanizma – rekao je Stojčić i pozvao građane da posete ovaj poseban i drugačiji prostor u Beogradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;