Otvorena moderna Palilulska pijaca

31.12.2019. | Suzana B. Milošević | Novosti

Posle skoro dve godine od početka rekonstrukcije, juče (30.12.2019) je otvorena Palilulska pijaca. Novoizgrađenu tržnicu, najmoderniju u ovom delu Evrope, otvorili su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Opštine Palilula Aleksandar Jovičić i direktor JKP Gradske pijace Bojan Bajagić.

- Ovo je novi koncept izgleda gradskih pijaca, kako bi mogle da izdrže konkurenciju supermarketa - istakao je Vesić. - One ne mogu da budu samo mesto gde se kupuju voće i povrće, već treba da ponude i druge pogodnosti. To bi trebalo da budu mesta gde se može popiti kafa, kupiti suvenir i druga vrsta robe, a da pritom ostanu ono što su oduvek i bila, mesta okupljanja svih građana. Ovaj izgled pijace predstavlja pobedničko rešenje konkursa koji je Grad Beograd raspisao pre četiri godine a troje arhitekata su za primer uzele pijacu "Rambli" u Barseloni.

Autorke projekta ove tržnice su arhitekte Dunja Nedeljković, Marina Lazović i Danica Stojiljković, čije je rešenje izabrano konkursom.

Tržnica je koštala 1,5 milijardi dinara, prostire se na 12.689 kvadrata. Ima dva nivoa parkinga sa 80 mesta, 50 tezgi za voće i povrće, 36 rashladnih vitrina, 72 modularna lokala i veliki supermarket. Tu su i kafeterija, poslastičarnice, cvećare, pet-šop prodavnice, vinoteke, ...

Prema rečima zamenika gradonačelnika, uskoro bi trebalo da usledi rekonstrukcija Kalenić pijace, koja, kako je rekao, neće biti potpuno zatvorena poput ove, ali će biti pokrivena. Naveo je da će posle uslediti uređenje Bajlonijeve, Senjačke i Vidikovačke pijace, koje će biti rekonstruisane po sličnom modelu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...