IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kreću pripreme za drugu fazu izgradnje pešačke zone u centru Beograda

23.02.2018. | Beoinfo

Po završetku radova na Kosančićevom vencu kreću pripreme za drugu fazu izgradnje pešačke zone u centru Beograda, koja će obuhvatiti Trg republike, Vasinu ulicu i Studentski trg.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je juče (22.02.2018) na prezentaciji u Kulturnom centru Beograda radove i podsetio da je u protekle tri i po godine urađeno oko 20.000 kvadrata nove pešačke zone, koja je obuhvatila Obilićev venac, Zmaj Jovinu, Cara Lazara, deo Kralja Petra i Ulicu maršala Birjuzova, kao pešačko-automobilsku ulicu.

To je, prema njegovim rečima, najveća pešačka zona koja je u poslednje četiri godine urađena u Evropi, s obzirom na to da svi veliki uređeni gradovi već imaju svoje zone za pešake. Takođe je ukazao da je pešačka zona u cetru Beograda projektovana još osamdesetih godina prošlog veka, tačnije kada je Knez Mihailova postala šetalište.

On je najavio da će donji deo Ulice kralja Petra biti povezan sa Karađorđevom ulicom, koju takođe čeka rekonstrukcija ove godine - preko laguma, kao i izgradnju Beogaradske galerije ispod Patrijaršije. Završetak pešačke zone podrazumeva rekonstrukciju Trga republike, Vasine ulice i Studentskog trga.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Radovi na Trgu republike podrazumevaju popločavanje celog trga granitnim pločama, sa novom rasvetom i mobilijarom, dok će se u jednom delu nalaziti zelena površina kako bi se omogućilo da centralni gradski trg bude mesto gde se ljudi okupljaju, a ne samo prolaze. Predviđeno je uklanjanje svih prepreka za nesmetano kretanje, kao što su žardinjere, ograde i kiosci. Takođe je predviđeno da i dalje funkcioniše saobraćaj sa četiri saobraćajne trake kroz Kolarčevu i Makedonsku ka Francuskoj ulici. Na mestu današnjeg „Staklenca” biće realizovan projekat izgradnje zgrade Opere i baleta, koji je najavio predsednik Vučić, dok je Ministarstvo kulture raspisalo konkurs za idejno rešenje buduće zgrade. Time će Trg republike, sa Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom, konačno postati integrisana celina po uzoru na evropske gradove - ukazao je Vesić i dodao da će radovi obuhvatiti 1,5 hektara, čija je vrednost oko 430 miliona dinara.

Takođe je za ovu lokaciju raspisan tender za prikupljanje ponuda javno-privatnog partnerstva za izgradnju javne garaže koja će, pored garaža na Studentskom trgu i Kosančićevom vencu, omogućiti nesmetano parkiranje na obodima pešačke zone, ukazao je gradski menadžer.

- Kada se od marta usaglase ponude za igradnju buduće garaže, biće napravljen detaljan plan realizacije projekta na Trgu republike, dok se u nastavku očekuje rekonstrukcija Vasine ulice koja će postati dominantno pešačka ulica, za koju je projekat uradio svetski poznati arhitekta za javne površine Boris Podreka. Potom sledi radovi na rekonstrukciji Studentskog trga koji će uključiti i plato kod Filozofskog fakulteta, postavljanje spomenika Zoranu Đinđiću i uređenje ograde oko Studentskog parka, koji se neće dirati. Predviđeno je da trg bude namenjen za mlađu populaciju zbog blizine više fakulteta i Rektorata, dok je pre tih radova ispod trga predviđena izgradnja još jedne javne garaže - najavio je Vesić i dodao da će sve fasade na potezu od Trga republike do Studentskog trga biti rekonstruisane.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;