INFONET-468X60-BANNER

Nema ko da ruši nelegalne objekte

14.11.2017. | E.V.N. | Novosti

Na hiljade zgrada, kuća i poslovnih prostora izgrađenih bez građevinske dozvole širom Srbije i dalje je jače od zakona. Jer, čak i tamo gde u opštinskim kasama ima novca za rušenje nelegalne gradnje, lokalna privatna preduzeća, koja se bave poslovima uklanjanja objekata, ne žele to da rade. U Požarevcu, Novom Pazaru i Loznici na tendere se nije javila nijedna firma.

Vlasnici građevinskih preduzeća kao izgovor za odbijanje ovih poslova najčešće navode neprijatnu situaciju u kojoj ne žele da se nađu - da bagere odvezu pred kuću nekog rođaka ili prijatelja.

Gradske vlasti Vranja su proletos započele rušenje bespravno sagrađenih objekata, koje se u prethodnom periodu odvijalo s velikim odugovlačenjima. Jedan od razloga bio je i taj što je takve poslove obavljao ovdašnji Vodovod, sa prebukiranim terminima i skromnom mehanizacijom. Stoga je grad raspisao tender na kojem je posao dobila kragujevačka firma Sloga construction.

Stojan Rangelov, iz preduzeća Sloga construction, kaže da je taj posao veoma rizičan i da zarada uopšte nije bitna, već je važno da se sačuva živa glava.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Sve se radi prema propisima. Mi dobijamo nalog inspekcije da srušimo objekat koji je izgrađen bez dozvole, ali to može da se iskomplikuje. Neki koji su došli da ruše su izgubili glavu, i zato se ljudi plaše - napominje Rangelov. - Problem je što rušite kuću čoveka koji to gleda, a vi ne znate u kakvom je on psihičkom stanju. Nerado prihvatamo takve poslove, jer se bavimo i drugim stvarima.

U Požarevcu je do sada za rušenje određeno 7.300 objekata i urađena su dva kvartalna plana, za periode od 1. aprila do 30. juna i od 1. jula do 30. septembra. U njima je za uklanjanje predviđeno oko 50 objekata - dograđeni delovi poslovnih prostora, pomoćni objekti, temelji, betonski platoi i zidane i žičane ograde, zbog kojih su vođeni upravni sporovi počev od 2011. godine. Taj posao nema ko da obavi, jer se na više puta ponovljene tendere nije javilo nijedno preduzeće, tako da niko ne zna kada bi mogla da počnu prva izvršenja.

U lozničkom kraju, lokalna administracija je ustanovila spisak od 15 zdanja koja bi odmah trebalo da se poruše. Na javni poziv se, međutim, niko ne javlja godinama, mada grad redovno planira novac u budžetu za te namene.

Krajem devedesetih, prema zvaničnim informacijama, u lozničkom kraju bilo je oko 10.000 nelegalnih zdanja. Pre petnaestak godina bilo je simboličnih pokušaja njihovog rušenja, ali je taj posao stao. Od tada, mada na problem ukazuju i nadležni, ništa nije učinjeno da se kaže dosta onima koji su gradili usred prostora gde su gradski bunari ili u najzaštićenijim zonama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;