INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski neimari u Srbiji rade bez PDV

19.10.2017. | Z. Radović - D. I. Krasić | Novosti

Kineske kompanije koje će graditi pruge i puteve kroz Srbiju neće plaćati PDV i carine. To je deo Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Republike Srbije i NR Kine, za čiji je Aneks 3 Vlada Srbije dala "zeleno svetlo" na poslednjoj sednici.


Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je vrednost svih ugovora za infrastrukturne projekte koje Srbija ima sa NR Kinom 2,5 milijarde dolara. Kad se uračunaju i projekti za koje se vode pregovori, ukupna vrednost iznosi oko šest milijardi dolara.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da iznesu računicu za koliko novca će republički budžet biti uskraćen, dok u Ministarstvu građevinarstva tvrde da neće biti oštećen ni za dinar.

- Infrastrukturni projekti koje Srbija i Kina zajedno realizuju finansiraju se zajmovima kineske Eksim banke, datim pod najpovoljnijim uslovima, a korisnik zajmova je Republika Srbija - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Kod svih projekata koji se finansiraju zajmovima međunarodnih finansijskih institucija, odnosno na osnovu bilateralnih sporazuma, ugovorena vrednost radova ne obuhvata plaćanje carine i PDV-a.

Kineske kompanije angažovane su na izgradnji dveju deonica na Koridoru 11, na rekonstrukciji pruge Beograd - Budimpešta, kao i na revitalizaciji TE "Kostolac A". U toku su pregovori i za izgradnju obilaznice oko Beograda, kao i za nastavak auto-puta ka Crnoj Gori.

Sporazumom je predviđeno da se izvođač radova oslobodi carine i PDV-a na uvoz, ali i na kupovinu robe i usluga, radi sprovođenja infrastrukturnih projekata i onih koji se odnose na lokomotive i šinska vozila.

Stručnjaci smatraju da će putevi, pruge i ostali objekti koji budu izgrađeni Srbiju koštati mnogo više od ugovorenih cena, jer se država odrekla poreza.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, smatra da je odricanjem od naplate carina i PDV-a naša zemlja napravila veliki ustupak prema Kinezima.

- Do sada je bila praksa da se donatori oslobađaju PDV-a prilikom realizacije razvojnih i humanitarnih projekata u Srbiji, a ovde je reč o kreditu koji Srbija uzima i na koji će plaćati kamatu - kaže Rajić. - Najveći profit na ovim poslovima će ostvariti kineske građevinske korporacije kao izvođači radova. Našim preduzećima koja će dobiti deo posla kao podizvođači ostaće daleko manji deo kolača. U pitanju je isključivo komercijalni projekat za kinesku stranu i red bi bio da i oni kao i svaka druga kompanija iz bilo kog drugog dela Evrope ili sveta koja je radila u Srbiji plate bar PDV.

STIŽU I NA OBILAZNICU

MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je pred dva dana sa predstavnicima kompanije "Pauer Čajna" o izgradnji obilaznice oko Beograda. Istakla da se na ovaj projekat čeka već 30 godina:

- Za deonicu od Ostružnice do Bubanj potoka lane je potpisan komercijalni ugovor i očekujemo da ona bude završena do kraja 2020. Osim efikasne realizacije projekta na već ugovorenoj deonici, cilj Vlade je da se što pre zaključi komercijalni ugovor i za preostali 31 kilometar Sektora C, Bubanj potok - Vinča - Pančevo.

 

Komentari: 1

Gradjanin 19.10.2017 11.09.11

Kinezi grade srBsku infrastrukturu za srbe sa njihovim ljudima, njihovim materijalom, preko njihovih banaka sa našim parama. Izgleda da je izgradnja infrastrukture prešlo u high end tehnologiju za koju srBi još nisu spremni. Stvarno smo jadni. Ovu državu treba ukinuti.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;