Završena rekonstrukcija pruge Resnik-Vreoci

17.07.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas (17.07.2017) obeležavanju uspostavljanja saobraćaja na rekonstruisanom delu pruge Beograd-Bar, od Resnika do Vreoca, i poručila da je modernizacija cele barske pruge jedan od strateških ciljeva Vlade.

- Danas je važan dan jer je posle 40 godine moderizovan jedan deo barske pruge. Ovaj posao je urađen u roku i kvalitetu kao što uvek radimo sa Ruskim železnicama, a kroz projekte se najbolje vidi kakva je saradnja dve države - rekla je potpredsednica Vlade na svečanosti na Glavnoj železničkoj stanici, kojoj su prisustvovali i ambasadori Rusije i Crne Gore, Aleksandar Čepurin i Branislav Mićunović.

Ona je dodala da očekuje da rekonstrukcija cele pruge Resnik-Valjevo bude završena u roku, u novembru, čime će putovanje ovom deonicom biti skraćeno na sat i 15 minuta.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Jedan od strateških ciljeva je da barsku prugu vratimo na projektovane brzine, a procena je da je za rekonstrukciju preostalih deonica vrednost investicije oko 220 miliona evra. Na tome ćemo raditi u narednom periodu, o tome se već vode određeni razgovori, a od jeseni očekujem i konkretnije informacije o tome - rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da je barska pruga značajna zbog povećanja transporta putnika i robe Koridorom 11, kao i da je reč o saobraćajnici važnoj za čitav region.  

Mihajlovićeva je podsetila da ukupna ulaganja u železnicu iznose oko četiri milijarde evra, računajući i projekat Beograd-Budimpešta.

Obnovom pruge od Resnika do Vreoca, u dužini od 35 kilometara, završena je prva faza rekonstrukcije pruge Resnik-Valjevo, dužine 77,6 kilometara, projekta vrednog 80 miliona dolara, koji se realizuje iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice. Završetak rekonstrukcije kompletne deonice Resnik-Valjevo planiran je za polovinu novembra 2017.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...