IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kompanija Nakheel poriče tvrdnje da popularna veštačka ostrva u obliku mape sveta tonu

09.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Gigant iz oblasti nekretnina, kompanija Nakheel, izdala je saopštenje u kome poriče tvrdnje da more odnosi njen čuveni projekat u Dubaiju - veštačka ostrva u obliku mape sveta.

Glasine teku već nekoliko meseci ali je nedavno objavljena fotografija koju su napravili astronauti dodala ulje na vatru. Mnogi na fotografiji vide dokaz da nekoliko veštačkih kopnenih masa ne mogu da izdrže erozivno dejstvo mora.

Fotografije: 1 - projekat, 2 - mart 2009. godine i 3 - februar 2010. godine

- Špekulacije u vezi sa tim da ostrva Svet tonu potpuno su netačne - kaže se u Nakheel-ovom saopštenju i dodaje:

- Ostrva su završena pre nekoliko godina i nije bilo sleganja od tada. Za nabijanje tla korišćen je sistem vibracije kako bi povećao nosivost tla. Zato je tlo dobro nabijeno, sa minimalizovanim šupljinama između zrna peska koja se dobro uklapaju i ukljušćuju muđusobno.

- Sve ovo dovodi do toga da je tlo od kojih se sastoje ostrva zapravo duplo jače od onog na kom počiva kopneni deo Dubaija. Takođe, komentari da su ostrva promenila oblik usled uticaja morskih struja je potpuno netačna. Ostrva u centru su namerno oblikovana u okviru pojedinih projekata a po želji vlasnika.

Međutim, NASA je takođe komentarisala - da se na fotografijama njenog astronauta ne vide nikakvi infrastrukturni radovi.

Za izgradnju ovih ostva u Arapskom zalivu iskorišćeno je 320 miliona kubnih metara peska i 34 miliona tona velikog kamenja. Gabaritne dimenzije su oko 9x7km, dok je površina oko 931ha, sa 232km obale.

Ukupno 300 ostrva prodaje se po ceni od 20 do 50 miliona dolara i moguće ih je kupiti samo uz posebnu pozivnicu. Oko 50 pozivnica se šalje godišnje i Nakheel je objavio da je do sada prodato oko 70% parcela. Među klijentima su i britanski milijarder Richard Branson i holivudski par Brad Pitt i Angelina Jolie.

Decembra 2008. godine Nakheel je objavio plan za novi sličan projekat - Vasiona. Međutim, nikakvi napori kompanije u tom smeru još uvek nisu vidljivi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...