Novi zatvor u Pančevu biće najmoderniji

01.12.2016. | Snežana Filipović | RTV

Pre šest meseci u Pančevu je počela izgradnja novog zatvora po najsavremenijim standardima koji će imati kapacitet za smeštaj 300 osuđenika i 200 pritvorenika Radovi teku po planu a najavljeno je da neće biti pauze ni u zimskom periodu.

- Do sada smo završili konstrukciju na šest od ukupno deset objekata a i na preostala četiri ćemo završiti do kraja godine. Trenutno smo u fazi nabavke opreme za završne i instalaterske radove - kaže Nino Đurđević iz građevinskog preduzeća Gradina iz Beograda.

Objekti na ulazu biće obezbeđeni neprobojnim staklima i najnovijim modelom vrata a sav prostor pokriven infracrvenim senzorima. Predviđeno je više stotina kamera za nadzor. Nameštaj za zatvorske prostorije praviće zatvorenici iz Požarevca, Sremske Mitrovice i Niša.

Ilustracija (www.pixabay-com)

- Ovo će biti najmoderniji zatvor po bezbednosnoj opremi koja će biti ugrađena a i po sadržajima koji će u njemu postojati kao i u smislu samog projekta i estetike. S obzirom da je ovaj zatvor jednim delom i pritvor rasteretiće se Beogradski centralni zatvor a i Pančevački okružni zatvor izmestiće se iz centra - dodaje Aleksandar Drobnjak rukovodilac projekta „Modernizacija zatvorskih objekata".

Srbija je do pre nekoliko godina bila na prvom mestu po popunjenosti zatvorskih ćelija. Za kratko vreme kapaciteti su povećani sa 7.200 na 9.800. Izgradnjom Kazneno popravnog zavoda u Pančevu uslovi za smeštaj još više će se prilagoditi standardima Evropske unije.

Investicija je vredna 23 miliona evra. Osamnaest miliona obezbedila je Razvojna banka Saveta Evrope a pet naša država. Predviđeno je da radovi budu završeni na proleće 2018. godine.

Postojeći Okružni zatvor u Pančevu koji se nalazi u centru grada u pešačkoj zoni biće iseljen a u planu je da se ta zgrada stara više od dva veka preuredi u muzej.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...