INFONET-468X60-BANNER

Centar Beograda dobija 960 novih parking mesta

22.11.2016. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP Parking servis Andrija Čupković otvorili su juče (21.11.2016) renoviranu i modernizovanu garažu „Zeleni venac”. Ova garaža sada ima novu i savremenu fasadu, dekorativno osvetljenje, krov, konstrukciju za solarne panele, video-nadzor i led osvetljenje.

Gradski menadžer je istakao da su završeni radovi na Zelenom vencu, a da će uskoro biti i na garaži na Obilićevom vencu.

- Pre skoro dve godine uradili smo analizu sa Mašinskim fakultetom koja je pokazala  da obe ove garaže moramo da zatvorimo, jer u jednoj ništa nije rađeno 38, a u drugoj 42 godine. Danas je ova garaža ponovo funkcionalna, postavljena je nova led rasveta, kamere  i sve drugo što je potrebno da bi  garaža sa 306 parking mesta bila u punoj funkciji. U toku su i radovi na garaži na Obilićevom vencu, koja će imati novih 210 parking mesta, što znači da će imati ukupno 810 mesta sa dodatna dva nivoa. Parking servis je dobio i građevinsku dozvolu za početak radova na izgradnji garaže na Studentskom trgu, koja će imati 710 mesta i kako se bude radila Slavija tako ćemo pomerati trolejbuse i okretnicu. Verujem da će ona biti izgrađena sredstvima Parking servisa i da nećemo imati potrebe da tu „zlatnu koku” dajemo nekom sa strane jer sami možemo dovoljno da zaradimo. Tako ćemo uskoro u centru grada imati 960 novih parking mesta, što je svakako dobra vest za naše sugrađane – istakao je Goran Vesić, zahvalivši Parking servisu na uloženom trudu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Direktor JKP Parking servisa Andrija Čupković istakao je da je radove na rekonstrukciji i modernizaciji garaže obavila državna kompanija i da u nju neće morati da se ulaže narednih 15 godina.

- Nova fasada garaže izrađena je od najsavremenijih materijala koji se u ovom trenutku u arhitekturi preporučuju za izgradnju parking objekata. Nekadašnja fasada od plastike, sada je zamenjena ekološkom – od cementnih ploča, a ima i prirodno provetravanje. To znači da se neće zagrevati, već će leti omogućiti stvaranje hladovine, dok će zimi u samom objektu biti toplije. Vodili smo računa i o estetici, pa je nova fasada dobila i dekorativno osvetljenje. Naravno, u pitanju je štedljiva led rasveta, sa senzorima za nivo osvetljenosti, što znači znatno manje račune za struju nego prošle godine. Na krov smo postavili nosače za solarne panele, čija će se energija u narednim godinama koristiti za napajanje rasvete, automatike i naplatnih stanica – rekao je Čupković.

Na fasadi garaže „Zeleni venac” koja je izgrađena od cementnih ploča i čelične mreže ugrađeni su štitnici od sunca kao dekorativni elementi, dok fasadna platna imaju sjajnu završnu obradu, kao i gravure. JKP Parking servis se trudio da osim funkcionalnosti i estetike, fasada bude izgrađena i prema ekološkim standardima, pa su dekorativni elementi rađeni su od prirodnih materijala različitih dimenzija i oblika. Osim što će vizuelno ulepšati Beograd, ovi materijali su otporni na sve vrste vremenskih promena.

Osim toga, ojačane su noseće konstrukcije garaže, čelični delovi su zaštićeni od korozije, obnovljeni nosači između spratova, zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, međuspratne ploče su betonirane i urađena je hidroizolacija podova.

U drugoj fazi radova su ove godine postavljene nove elektroinstalacije i  telekomunikacija, pa ova garaža sada ima video nadzor i led osvetljenje sa senzorima. Oni reaguju na količinu svetlosti, koja se pojačava kada ima manje priprodnog svetla. Led rasveta sa ugrađenim senzorima omogućava racionalnije korišćenje i znatnu uštedu električne energije. Obnovljeno je stepenište, na kome su umesto gume postavljene protivklizne keramičke pločica i ugrađena su nova protivpožarna vrata, sistem za detekciju od požara, zamenjen je krov, postavljena termoizolacija. Adaptirane su blagajne, toaleti i kancelarije u garaži radi poboljšanja radnog okruženja i uslova rada. Nove oznake nivoa rađene su prema uzoru na moderne garaže u svetu i okruženju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;