INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grade se pristupne saobraćajnice do "Prokopa"

12.07.2016. | D. Aleksić | Politika

Pristupne saobraćajnice iz pravca Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića do železničke stanice „Beograd centar” gradiće austrijski Strabag. Ovo je rezultat nedavno završenog tendera na koji se prijavilo osam ponuđača, dva inostrana i šest domaćih.

Izgradnja pristupnih puteva do peronskog dela stanice, koji je svečano otvoren u januaru, prema ranijim najavama trebalo je da počne pre leta, ali kako naglašavaju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada, sam postupak javne nabavke trajao je nešto duže.

U postupku javne nabavke pristiglo je osam ponuda, ali u dve jedan od članova ponuđača nije rezident Republike Srbije. Kako bi pravilno primenili propise, direkcija se obratila Upravi za javne nabavke zahtevom za preciznije tumačenje usled čega je postupak javne nabavke trajao nešto duže – ukazuju u Direkciji.

U okviru radova vrednih 380 miliona dinara Strabag, na gornjem staničnom platou železničke stanice „Beograd centar“ poznatije kao „Prokop”, treba da izgradi i uredi saobraćajnicu sa po dve kolovozne trake širine dva puta sedam metara, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom širine dva metra. Sa obe strane saobraćajnice biće pešačka staza širine dva metra, osim na delu gde će se uključivati na Bulevar kneza Aleksandra gde su trotoari sa jedne strane.

Izvođač će imati zadatak da uredi raskrsnicu, izgradi mostovsku konstrukciju, potporne zidove, prelaznu ploču, kišnu i fekalnu kanalizaciju, vodovod i osvetljenje, da postavi telekomunikacione instalacije, obnovi trolejbusku kontaktnu mrežu. U toku radova na pristupnim saobraćajnicama trebalo bi da bude obnovljena i Ulica Dragana Mancea i kanalizaciona mreža u njoj.

Saobraćajnica koja bi trebalo da profunkcioniše do proleća naredne godine tek je jedan od uslova da „Prokop” saobraćano postane dobro povezan sa svim delovima grada. Da bi se to desilo, neophodno je da se urade pristupne saobraćajnice i iz pravca autoputa za Niš. Tender za izvođača ovih radova biće naknadno raspisan jer se na delu tog terena obavlja eksproprijacija. Svi ovi prilazi stanici, ako ne bude dodatnih odlaganja, mogli bi da budu gotovi u narednih godinu i po dana.

U drugoj fazi radova na „Prokopu” osim pristupnih puteva treba da budu završeni prvi i drugi kolosek, 9.000 kvadrata ploče nad peronom jedan, stanična zgrada, parkinzi i zelene površine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;