INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završen idejni projekat Memorijalnog centra Donja Gradina

13.04.2016. | Rade Dragović | Novosti

Sećanje na stotine hiljada umorenih u sistemu logora Jasenovac uskoro će se čuvati u novom Memorijalnom centru Donja Gradina. Budući Spomen-kompleks na obali Save biće mesto komemoracije i odavanja počasti, ali i ambiciozni naučni centar, koji će biti nezaobilazna adresa za sve istraživače Jasenovca, Holokausta i genocida u NDH.

Izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina biće zvanično najavljena u avgustu, prilikom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja jasenovačkog logora. Idejno rešenje uradio je poznati beogradski arhitekta Slobodan Maldini, a njegov projekat usvojila je Vlada Republike Srpske, koja stoji iza ovog poduhvata. Maldinijevo rešenje podržala je Srpska pravoslavna crkva, Svetska organizacija Roma i Savez jevrejskih opština.

www.pixabay.com

Memorijal u Donjoj Gradini, prema autorovoj zamisli, činiće glavni objekat površine 2.500 kvadrata sa velikim platoom, trg za manifestacije i tri odvojena objekta posvećena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

- Jasenovački logor bio je smešten u predratnoj ciglani. Po ugledu na nju zamišljena je centralna zgrada kompleksa – objašnjava arhitekta Maldini. - Projektovao sam objekat od opeke, koja će biti ispečene od zemlje sa područja Donje Gradine.

U ovalnoj osnovi zgrade Memorijalnog centra krije se ideja o snažnom prisustvu četiri osnovna elementa prirode. Biće sagrađen od zemljane opeke, a u okolini će se nalaziti kanali napunjeni vodom. Objekat će biti pokriven staklenom kavernom kroz koju prolazi svetlo, odnosno vazduh. Četvrti element, vatra, biće prisutna u formi večnog ognja u tri posebna objekta namenjena sećanju na stradale Srbe, Jevreje i Rome.

Centralna zgrada Memorijalnog centra inspirisana je oblikom pekarske peći. To je i oblik materice koja predstavlja izvor života, ali i spojenih šaka koje iz vode uznose život. Time se šalje poruka da život pobeđuje svako zlo i smrt.

Objekti namenjeni čuvanju sećanja na stradale logoraše srpskog, jevrejskog i romskog naroda u obliku su kupe i cilindra na kružnim osnovama. Kupe su preuzete sa oblika kružnih peći u kojima je pečena opeka, koje su u ratu prepravljene u krematorijume u kojima su spaljivana tela ubijenih.

Konačan izgled ovih objekata biće poznat posle usaglašavanja sa SPC, Svetskom organizacijom Roma i Savezom jevrejskih opština oko etničkih i religioznih obeležja.

U Memorijalnom centru biće smešten Muzej genocida. Posebnu celinu činiće galerija za izložbe u kojoj će se smenjivati tematski programi. Tu će biti smešten i Međunarodni dokumentacioni i istraživački centar, kao i arhiva sa svom dokumentarnom građom o Jasenovcu, kojom raspolažu ustanove u Srbiji, Srpskoj, kao i organizacije Roma i Jevreja.

Bez honorara

Kompleks u Donjoj Gradini biće izgrađen u minimalističkom, gotovo asketskom duhu. To je razlog što će koštati između četiri i sedam puta manje od radova čija su rešenja stigla na međunarodni konkurs. Opeka, beton, čelik i staklo su materijali koji će biti korišćeni. Objekat će prema Maldinijevoj računici koštati svega 1,7 miliona evra.

- Vladi RS ponudio sam da radim besplatno. To je dug žrtvama, među kojima je i cela jedna grana moje porodice. To mi daje i moralno pravo da pozovem i sve druge da rade na ovom projektu, ne uz troškove, ali ne ni za profit – navodi Maldini.

Neuspešan konkurs

Put do projekta budućeg Memorijalnog centra u Donjoj Gradini počeo je prošle godine raspisivanjem međunarodnog konkursa. Prijavljen je, međutim, mali broj radova, čiji je kvalitet bio ispod očekivanja. Rešenja su većinom bila skupa i nefunkcionalna, a umesto raspisivanja novog konkursa Vlada RS odlučila je da Slobodanu Maldiniju poveri izradu konačnog rešenja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;