INFONET-468X60-BANNER

Novi plato kod "Crvenog petla"

12.04.2016. | Beobuild

Proširenje pešačke zone svakako je najznačajniji projekat na uređenju i jedan od najboljih i najkonkretnijih tekućih projekata u centru grada. Izgradnja pešačke zone započela je sa formiranjem šetališta u Knez Mihajlovoj ulici 1988. godine, međutim od tada najveći dodatak bilo je priključivanje Čika Ljubine ulice 2008. godine. U najnovijem ciklusu započetom krajem prošle godine završeni su radovi u Ulici Vuka Karadžića, formiran je mali gradski trg kod „Crvenog petla“, a u toku su radovi na popločavanju preostalog dela Zmaj Jovine ulice.

Današnji izgled Knez Mihajlova ulica dobila je 1988. godine kada je celom svojom dužinom rekonstruisana i uređena po najvišim standardima, što je i danas čini jednom od najatraktivnijih u Evropi. Za popločavanje ulice korišćen je najkvalitetniji granit, dobila je uređene česme i fontane, spojena je u celinu sa Trgom Republike i postala jedan od najlepših i najvažnijih simbola Beograda. O kvalitetu izvedenih radova 1988. godine ne treba trošiti reči, jer ulica nije tražila nikakve popravke ni 20 godina posle otvaranja i miliona pešaka koji su tuda prošli. Pored toga, pešačke zone imaju i ekonomski značaj, pošto povećavaju vrednost imovine, omogućavaju bolju komercijalizaciju prostora i privlače nove investicije.

www.pixabay.com

Radovi koji se sad izvode su kontinuitet prethodnih planova i nema velikih odstupanja od prvobitne ideje, dela poznatog urbaniste Branislava Jovina. U sklopu tog plana nalazio se i novi gradski trg kod ukštanja Ulice cara Lazara i Gračaničke. Novi plato zamišljen je sa česmom, koja će se pozajmljujući detalje stilski oslanjati na okolnu arhitekturu, a izgrađenom od istovetnog materijala kao i Delijska česma u Knez Mihajlovoj. Obe česme su deo jedne urbanističke celine, zamišljene da u istom tonu i sličnim estetskim karakteristikama obogaćuju novonastale javne prostore. Stilizovane i izgrađene od vrhunskih materijala sa javnom funkcijom česme za piće, obe imaju i važnu ulogu pešačkih repera. Dizajn česme kod „Crvenog petla“ takođe je autorsko delo Branislava Jovina, dok se na vrhu mermerne česme nalazi skulptura petla od crvenog granita, delo vajara Nebojše Savovića.

Nove atrakcije u prostoru su pozitivna stvar, bilo da se radi o fontanama, česmama, umetničkim skulpturama, spomenicima ili slično. To su važni elementi gradskog konteksta, oplemenjivanja prostora i turističke ponude grada. Sličan mali plato nastaće i na ukrštanju Zmaj Jovine i Čika Ljubine ulice, pa se moze razmišljati i o njegovom obeležavanju i iskorišćenju. Jedina zamerka na česmi kod „Crvenog petla“ jeste glatka mermerna platforma, odnosno polu-stepenik koji nije potreban ni estetski ni funkcionalno – klizav je i prlja se. Isto tako, za pun efekat neophodno je da se hitno srede i osvetle fasade na novom trgu.

Delijska česma je davno motiv na razglednicama iz Beograda, nadamo se da će i plato kod „Crvenog petla“ postati prepoznatljiv gradski kutak. Tokom ove godine najavljeni su i radovi na priključenju Obilićevog venca pešačkoj zoni.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;