Izmene Zakona o komunalnim delatnostima dodatno će ograničiti konkurenciju

04.12.2015. | Beta

Komisija za zaštitu konkurencije je objavila da je nezadovoljna izmenama Zakona o komunalnim delatnostima koje je predložilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

U dopisu Komisije tom ministarstvu naglašen je značaj obezbeđivanja ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu komunalnih usluga i upozoreno je da bi primenom predloženih rešenja postojala mogućnost za stvaranje monopola.

- Izražavamo zabrinutost zbog činjenice da se Ministarstvo opredelilo za rešenja koja će dodatno ograničiti mogućnosti za konkurenciju na tržištu komunalnih delatnosti – navodi se u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije. - Samo kroz nadmetanje konkurenata kvalitetom i cenom, može ostvariti ekonomski napredak i dobrobit društva, a naročito korist potrošača.

U Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima navedeno je da odredjene delatnosti može obavljati samo javno komunalno preduzeće ili preduzeće sa većinskim učešćem javnog kapitala. Te delatnosti su snabdevanje vodom za piće, prečišćavanje i odvodjenje atmosferskih i otpadnih voda, proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom.

Predloženo je da lokalna samouprava može poveriti poslove prečišćavanja otpadnih voda, odnosno proizvodnje tople vode ili pare i privrednom društvu koje poseduje višak kapaciteta, odnosno koje preuzme obavezu da izgradi odgovarajuće postrojenje, koje postaje tehničko-tehnološki deo jedinstvenog sistema.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...