INFONET-468X60-BANNER

Rast u građevini 18,3 odsto, elektronske dozvole od 2016.

02.12.2015. | Tanjug

- U Srbiji je u trećem kvartalu ove godine ostvaren rast BDP-a od 2,2 odsto, a najveći doprinos tome dao je sektor građevinarstva, gde je zabeležen rast od 18,3 odsto – izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će 1. januara 2016. početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole, koje će dodatno povećati rast BDP-a u Srbiji ističući da će takve dozvole moći da se dobiju „samo jednim klikom na dugme“.

Mihajlović je na konferenciji „Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi“, rekla da je od početka primene objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, od 1. marta, povećan i broj izdatih građevinskih dozvola za više od 27 odsto.

- To je mnogo više nego prethodnih godina zajedno – rekla je Mihajlović na skupu koji su organizovali „Američka privredna komora u Srbiji“, USAID i NALED.

Ona je istakla da je takođe povećana vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u Srbiji za više od 20 odsto.

- Mislim da smo kao Vlada Srbije uspeli da pokažemo da može da se realizuje Zakon o planiranju i izgradnji i sada dozvole mogu da se dobiju za manje od mesec dana – rekla je Mihajlović.

Kako je dodala, već je počela obuka trenera za primenu elektronske građevinske dozvole, kao i upoznavanje lokalnih samouprava sa tim sistemom.

Mihajlović je podsetila da se objedinjena procedutra izdavanja građevinskeih dozvola primenjuje na osnovu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koji je usvojen u decembru prošle godine, da se sve vreme radilo sa lokalnim samoupravama, kao i da je ostvaren uspeh rezultat timskog rada na svim nivoima.

Predsednik Odeljenja za nepokretnosti AmCham Đorđe Nikolić je rekao „Tanjugu“ da je cilj konferencije da se sagladaju rezultati u primeni objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola i istakao da je opšti utisak pozitivan pošto je procedura jednostavnija i brže se izdaju građevinske dozvole.

On je dodao da, ipak, postoje i određeni problemi u vezi sa neujednačenon praksom različitih organa upave, na čemu treba raditi u narednom periodu, a kako bi investitori bili u jednakom položaju.

Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović je rekla „Tanjugu“ da je do napretka u toj oblasti definitivno došlo, što potvrđuju investitori i razni izveštaji međuarodnih organizacija.

- Elektronske dozvole su jako važne za punu primenu Zakona o planiranju i izgradnji – kazala je Bojović dodajući da će kroz softver za izdavanje elektronskih dozvola, od 1. januara, direktno komunicirati investitori sa nadležnim organima.

Ona je navela da je taj softver jednostavan i da su oni koji se sada obučavaju za njegovu primenu rekli da je to „fejsbuk za građevinske dozvole“.

Direktor za regulatorne reforme USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Dušan Vasiljević je, takođe, kazao da je napredak očigledan i da je anketa privrednika pokazala da 70 odsto njih, koji su podneli zahtev za građevinsku dozvolu, ocenilo da je sistem sada efikasniji.

Vasiljević je rekao „Tanjugu“ da treba doneti sva potrebna planska dokumenta u Srbiji, što je uslov za veću efikasnot sistema, ali i napraviti odgovarajuće inventare i katastre podzemnih instalacija i upisati sva imovinska prava.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;