PRIJAVA-468X60-BANNER

Završeno parterno uređenje Trga Republike u Novom Sadu

23.10.2015. | RTV

Povodom završetka radova na parternom uređenju Trga Republike u Novom Sadu, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković i vršilac dužnosti direktora JP „Zavoda za izgradnju Grada“ (ZIG) Dejan Mandić obišli su rekonstruisani trg.

Stojković je rekao novinarima da se Novi Sad može pohvaliti mnogobrojnim trgovima u svom starom gradskom jezgru, kao što su Trg mladenaca, Trg Marije Trandafil, Trg slobode, Trifkovicev trg i novorekonstruisani Trg Republike, koji je dugo vremena bio devastiran i zapušten.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Prema važećoj urbanističkoj planskoj regulativi, za ovaj lokalitet predviđena je prvo izgradnja podzemne garaže, a nakon toga parterno uređenje samog Trga. Kako je, s obzirom na zahtevnost investicije, izgradnja podzemne garaže odložena na izvesno vreme, opredelili smo se da ovaj prostor koji je predstavljao ruglo u centru grada preuredimo u lep trg koji će, uveren sam, postati mesto okupljanja naših sugrađana, ali i turista koji dođu u Novi Sad – rekao je Stojković.

Prema rečima v.d. direktora JP „Zavoda za izgradnju Grada Novi Sad“ Dejana Mandića izvođač radova parternog uređenja Trga Republike je DOO „Put-invest“, radovi su započeti 3. marta i završeni su u planiranom roku.

- Investicija vredna 189 miliona dinara ne podrazumeva samo parterno uređenje trga, već i rekonstrukciju saobraćajnica, atmosfersku kanalizaciju i deo vodovodnih instalacija u Daničićevoj ulici, ulici Miloša Bajića i delu ulice Žarka Vasiljevića. Na deonici od Ulice Žarka Vasiljevića do Šumadijske, kao i u Ulici Miloša Bajića, a u cilju očuvanja autenticnog izgleda, vraćena je žuta klinker opeka na kolovoz – rekao je Mandić.

On je dodao da je ostalo još da se realizuje poslednja faza uređenja Trga, koja će započeti u novembru kada počinje mirovanje vegetacije, a to je hortikulturno uređenje, odnosno, ozelenjavanje žardinjera, što će, kako je kazao, znatno obogatiti i oplemeniti taj prostor.

Nekadašnji autobuski terminal na Trgu Republike pretvoren je u privremeni parking prostor, dok je južni deo Trga, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, parterno uređen – popločan kvalitetnim materijalima i adekvatno osvetljen kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake, a postavljanjem klupa, korpi za otpatke, zaštitnih stubića i mesta za parkiranje bicikala upotpunjen je novi izgled Trga.

Zamenom dotrajale parterne obloge kvalitetnim materijalima novi izgled dobila je i Riblja pijaca, a rešen je i problem odvođenja atmosferskih voda iizvršena je i rekonstrukcija kanalizacione mreže, zahvaljujući čemu su Novosađani dobili lepšu, funkcionalniju i komunalno uređeniju pijacu. Pomenute radove na Ribljoj pijaci izvelo je Javno komunalno preduzeće „Tržnica".

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;