IZOLACIJA-468X60-BANNER

Privatnici grade nova obdaništa?

19.01.2015. | B. Borisavljević | Večernje Novosti

Grad Beograd ne planira izgradnju novih vrtića u ovoj godini, jer je to vrlo skupa investicija koja ne rešava pitanje ukidanja lista čekanja za upis u obdanište. Ipak, nadležni u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, najavljuju da bi se kroz javno-privatno partnerstvo ili izgradnjom nekih montažnih objekata mogao rešiti problem nedostatka mesta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima Snežane Đurić, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, trenutno nedostaje oko 3.500 mesta u beogradskim vrtićima. Ona ističe da je izgradnja novih obdaništa skupa opcija i ne doprinosi rešavanju problema. Zbog toga je, kako najavljuje Đurić, moguće podizanje montažnih objekata, što je mnogo jeftinije, ili proširivanje prostora privatnika.

- Izgradnja jednog vrtića košta oko 2,5 miliona evra, što je veoma skupo, s obzirom na to da može da primi najviše 500 mališana - objašnjava Đurić. - Razmišlja se o gradnji nekih montažnih vrtića, kao i o javno-privatnom partenrstvu sa privatnicima. Jedna od ideja je da oni prošire svoje prostorne kapacitete iznajmljivanjem prostora, tako da bi mogli da upišu i više dece. Takođe, postoji opcija da Grad daje gradsko građevinsko zemljište privatnicima za gradnju vrtića, ali je potrebno definisati sve uslove, kao i plaćanje.

Najviše mesta u obdaništima nedostaje u Zemunu - 1.531, zatim u Rakovici - 500, na Zvezdari - 350, Čukarici - 345, Novom Beogradu - 340, Paliluli - 300, Barajevu - 240, Voždovcu i Grockoj po 200... U opštinama Savski venac, Obrenovac i Sopot nema potrebe za novim vrtićima.

Tokom 2015. glavni grad će dobiti dva nova obdaništa, u naselju Stepa Stepanović i u Stublinama, kod Obrenovca.

Grad trenutno plaća zakup za 19 objekata u kojima su smešteni vrtići. Cena zakupa zavisi od veličine i lokacije, a kreću se od dva do 12 evra po kvadratu. Nadležni su razgovarali sa jednim brojem zakupodavaca i sa nekima je dogovoreno smanjenje zakupa. Najskuplju kiriju Grad plaća za zakup obdaništa u Altini - 23.710 evra mesečno. Iz gradske kase se godišnje izdvaja oko 110 miliona dinara za zakup.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;