IZOLACIJA-468X60-BANNER

SANU iznela 22 stranice primedaba na „Beograd na vodi“

06.11.2014. | Politika

Članovi odbora za arhitekturu i urbanizam „Srpske akademije nauka i umetnosti“ (SANU) sročili su 22 stranice primedaba na nacrt prostornog plana „Beograda na vodi“ i dostavili ih „Republičkoj agenciji za prostorno planiranje“. Kako su ocenili, ako se nacrt plana ne izmeni, „Beograd na vodi“ ostaće izolovano ostrvo u centru prestonice, teško pristupačno i jedva prohodno, koje će izazvati saobraćajne probleme i u drugim delovima grada.

Stambeni i poslovni prostor visoke klase biće prenaseljen, po principu „puni koliko god može da stane“. sa ozbiljnim ekološkim i socijalnim posledicama. Manje i srednje trgovine biće ugrožene izgradnjom džinovskog tržnog centra. Jedna od primedaba je i da u kompleksu nema dovoljno parkova i trgova, a nije najsrećnije rešen ni prilaz reci za šetače. Uz to, konstatuje se da će „Beograd na vodi“,zbog kule od 220 metara i solitera do 100 metara visine, biti ogroman zid stereotipne arhitekture koji će zakloniti istorijska znamenja grada, od Spomenika pobedniku preko Terazija do Hrama Svetog Save.

- Neki objekti u priobalju nadvisuju Terazijski plato za 58 metara. Vrh kule je na nadmorskoj visini od 295 metara, dok je Palata Albanija na 167, Beograđanka dostiže 214, a krst Svetosavskog hrama je na 216 metara. Kula „Beograda na vodi“, dakle, premašuje najviše tačke u panorami grada za 80 do 128 metara – navedeno je u primedbama i sugestijama odbora SANU kojim je rukovodio akademik arhitekta Milan Lojanica.

Mreža saobraćajnica u budućem kompleksu nije dovoljna za predviđenih 17.700 stanovnika. Problemi će nastati i u zonama grada koje će se graničiti sa „Beogradom na vodi“. Neophodan je novi most kojim bi se Sava premostila po sredini kompleksa.Gradsko-regionalna železnica je izbačena, umesto da bude spojena sa dunavskim pružnim koridorom, a nije predviđena ni metro stanica. Rečni saobraćaj se u planu ne spominje, kao ni pristanište za putničke brodove.

Parkovi su odvojeni od reke i nema ih dovoljno. U nacrtu plana je navedeno da se zelene površine prostiru na 24 hektara, ali je to samo zato što su uračunate i ledine na levoj obali Save, gde se ništa neće graditi i koja, upozorava odbor SANU, uopšte nije povezana sa „Beogradom na vodi“. Takvo „knjigovodstvo“ se, prema oceni akademika, ne može smatrati korektnim.

Nepreciznosti ima i u finansijskom delu plana. Infrastrukturno opremanje zemljišta potpuno je izostavljeno, a pretpostavljeni prihodi su beznačajno mali u odnosu na neminovna ulaganja u pripremu zemljišta, mišljenje je SANU.

- Pitanje zemljišta i njegovog statusa prenebregnuto je u planu. Nije prikazana njegova vrednost, kao ni dobit i troškovi – navodi stručni tim iz SANU i dodaje da je nejasno gde će se, s obzirom na ekonomske prilike, naći kupci za poslovne lokale i 6.128 stanova prosečne veličine od 170 kvadrata.

Planu nedostaje analiza ekonomsko-društvene opravdanosti projekta, upozoravaju iz SANU. Bez toga je, kako napominju, neizvesnost velika, a osnovno pitanje je kakvu će korist od svega imati Srbija ili Beograd, a koje troškove mora i može da podnese.

Autori dokumenta

Radnom grupom koja je pripremila dokument o „Beogradu na vodi“ rukovodio je akademik arhitekta Milan Lojanica, a članovi su bili  magistar arhitekture Miodrag Ferenčak, profesor dr Borislav Stojkov i profesor dr Ratomir Vračarević.

U toku rada, oni su se konsultovali sa Odeljenjem Likovne i muzičke umetnosti SANU, Odeljenjem za građevinarstvo inženjerske akademije Srbije, predstavnicima Akademije arhitekata Srbije i strukovnih asocijacija inženjera, tehničara, arhitekata i urbanista Srbije.

Kulu i tržni centar pomeriti uzvodno

Raspored pojedinih zona i objekata u „Beogradu na vodi“ treba promeniti, smatra Milan Lojanica. Kula bi morala biti pomerena uzvodno, jer na sadašnjoj poziciji onemogućava izgradnju još jednog mosta koji je neophodan da bi raskrčio saobraćaj i da bi spojio obe savske obale jer tek će time „Beograd na vodi“ biti celovit. I tržni centar treba da „sklizne“ uzvodno.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;