INFONET-468X60-BANNER

Hitno „šminkanje“ Sava centra

05.11.2014. | D. Milinković | Večernje novosti

Vlada je rebalansom budžeta odredila 100 miliona dinara za organizaciju Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji će otvoriti premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećijang, a od toga čak četvrtina bi mogla da ode na hitnu sanaciju Sava centra, gde će skup biti održan.

Kako saznaju „Novosti“, u toku su razgovori predstavnika vlade, grada Beograda i rukovodstva Sava centra, kako bi se napravila računica koliko je novca potrebno za neophodne radove i popravke, ne samo tog zdanja, već i okolnih saobraćajnica.

Prema prvim proračunima, za urgentno „šminkanje“ Sava centra, biće potrebno između 20 i 23 miliona dinara. U to je uključena sanacija krovne konstrukcije, jer plafon na mnogim mestima propušta, zatim sređivanje sistema grejanja i osvežavanje toaleta po delegatskim prostorijama.

Kako nam kažu u vladi, državni interes je da se Sava centar sredi, pogotovo jer od 1. januara Srbija preuzima predsedavanje OEBS i biće domaćin nekoliko značajnih međunarodnih skupova.

Koliko će tačno moći da se odvoji za rekonstrukciju, biće poznato u narednim danima, a predviđeni budžet treba da pokrije i prevoz i smeštaj učesnika, kao i rentiranje sale i ostalih prostorija.

Vlada sa rukovodstvom Centra pokušava da napravi dogovor da iznajmljivanje bude ispod tržišnih cena, s obzirom na to da će država izdvojiti značajna sredstva za hitnu sanaciju objekta.

Beograd će sredinom decembra ugostiti oko 1.800 članova državno privrednih delegacija Kine i 16 zemalja, ali će Srbija, pokrivati troškove smeštaja samo za premijere i po jednog člana njihovih timova. Trenutno se prikupljaju najpovoljnije ponude beogradskih hotela.

Država će u organizaciji skupa pokušati da maksimalno uštedi, pa je planirano da se kokteli priređuju u Palati „Srbija“, dok će prijeme organizovati i gradonačelnik Beograda, kao i ministar privrede. Detaljan plan skupa treba da se usaglasi sa Kinom, ali je ideja da se, osim zvaničnog dela, za goste organizuju i turistički obilasci Beograda, kao i koncert Beogradske filharmonije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;