SFSOPLATE-468X60-BANNER

Uskoro rekonstukcija kuće Radoja Domanovića (video)

06.10.2014. | Tanjug

Rodna kuća najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića u mestu Ovsište kod Topole, propada decenijama a nadležni obećavaju da će uskoro biti renovirana.

Kuća je u veoma lošem stanju, grede su popustile, krov prokišnjava, a u njenoj unutrašnjosti malter otpada sa plofona. Vlaga je svuda, a na praznim policama, umesto bogate biblioteke srpskog pripovedača, izležu se ptići.

- Konačno smo došli do trenutka kada će biti urađena rekonstrukcija rodne kuće Radoja Domanovića koja je u fazi propadanja već dugi niz godina – izjavila je „Tanjugu“ direktorka biblioteke „Radoje Domanović“ u Topoli Slađana Mitrović.

Naglašavajući da će do kraja ovog meseca biti potpisan ugovor sa izvođačem radova, Mitrovićeva je navela da bi radovi na rekonstrukciji trebalo da počnu u novembru, kao i da bi trajali do kraja ove godine.

- Vrednost radova je oko četiri miliona dinara a po polovinu sredstava ozbedbili su Ministarstvo privrede i opština Topola – rekla je Mitrovićeva.

Kada se završi renoviranje, u jednom delu kuće biće ograna biblioteke iz Topole koja nosi naziv po srpskom satiričaru. Kuća je izgrađena 1852. godine, a 21 godinu kasnije u njoj se rodio Radoje, koji svojim satirama na neponovljiv način ismejava nesposobnu vlast. Poslednji put je renovirana pre više od četiri decenije.

- Kuća je poslednji put renovirana 1973. godine, na stogodišnjicu rođenja Radoja Domanovića. Tada je kompletno uređena. Jedno odeljenje je napravljeno za biblioteku koja je bila veoma bogata – rekla je „Tanjugu“ seoska učiteljica Svetlana Grujić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;