IZOLACIJA-468X60-BANNER

10 arhitektonskih promašaja (deseti deo) - Denver Art Museum, Libeskind

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Suma od 110 miliona dolara koja je data za Denver Art Museum trebalo je da bude investicija koja će privući pažnju, i jeste, ali ne zbog svog nečuvenog oblika koji je dizajnirao biro Studio Daniel Libeskind, već pre zbog preteranog curenja krova.

Curenja, ozbiljan problem u umetničkoj galeriji, počela su odmah nakon otvaranja 2006. godine, i popravke se odvijaju svakog leta već tri godine.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton u Pensilvaniji, SAD, skreće pažnju na 10 velikih arhitektonskih promašaja, koji su odabrani po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.


Radovi uključuju ponovno oblaganje delova krova, ponovnu izgradnju parapetnih zidova i modifikaciju svetlarnika. Prema lokalnoj televizijskoj stanici, grad, koji je vlasnik zgrade, i izvođač radova trenutno su u procesu medijacije kako bi se dogovorili ko će platiti štetu, i ko je za nju kriv.

Možda pomislite da su denverske obilne snežne padavine imale pik na sklonost arhitekte da zagrabi za neobičnim, i neisprobanim, formama, ali potraga za inovacijama, ohrabrena obožavalački nastrojenom javnošću i popustljivim klijentima, očigledno su prevladali zdrav razum.

Eksperimentima je mesto u laboratoriji, ne na gradilištu, zaključuje Rybczinsky.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;