10 arhitektonskih promašaja (deseti deo) - Denver Art Museum, Libeskind

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Suma od 110 miliona dolara koja je data za Denver Art Museum trebalo je da bude investicija koja će privući pažnju, i jeste, ali ne zbog svog nečuvenog oblika koji je dizajnirao biro Studio Daniel Libeskind, već pre zbog preteranog curenja krova.

Curenja, ozbiljan problem u umetničkoj galeriji, počela su odmah nakon otvaranja 2006. godine, i popravke se odvijaju svakog leta već tri godine.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton u Pensilvaniji, SAD, skreće pažnju na 10 velikih arhitektonskih promašaja, koji su odabrani po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.


Radovi uključuju ponovno oblaganje delova krova, ponovnu izgradnju parapetnih zidova i modifikaciju svetlarnika. Prema lokalnoj televizijskoj stanici, grad, koji je vlasnik zgrade, i izvođač radova trenutno su u procesu medijacije kako bi se dogovorili ko će platiti štetu, i ko je za nju kriv.

Možda pomislite da su denverske obilne snežne padavine imale pik na sklonost arhitekte da zagrabi za neobičnim, i neisprobanim, formama, ali potraga za inovacijama, ohrabrena obožavalački nastrojenom javnošću i popustljivim klijentima, očigledno su prevladali zdrav razum.

Eksperimentima je mesto u laboratoriji, ne na gradilištu, zaključuje Rybczinsky.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...