10 arhitektonskih promašaja (peti deo) - koncept grada, Le Corbusier

05.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Najveći promašaj moderne arhitekture nije konstruktivni već ideološki. Od 1950-ih godina, kada su državni fondovi postali otvoreni za urbanu rekonstrukciju i masovnu stambenu gradnju, arhitekte i urbanisti su smatrali da imaju odgovor - Le Corbusier-ov koncept grada (Radiant City).


na fotografijama: rušenje Pritt-Igoe naselja u Sent Luisu

Ovaj koncept se zasnivao na: velikim blokovima sa standardizovanim stanovima u zgradama okruženim parkinzima umesto tradicionalnih ulica i zbijenih zgradama.

Witold Rybczynski, profesor urbanizma na univezitetu Warhton u Pensilvaniji, SAD, skreće pažnju na 10 velikih arhitektonskih promašaja, koji su odabrani po jednostavnim kriterijumima: veliki budžeti, poznata imena arhitekture, čuveni projekti, i… loša rešenja koja su zadale puno muke investitorima. Ovo je jedan od primera dok ostale možete pronaći na linku na kraju teksta.


Uskoro, desetine hiljada nesrećnika bilo je smešteno u ova utopijska naselja. Osim što nisu bila utopija. Ne samo da se smeštanje porodica u stanove na visini pokazalo kao veoma loša ideja, već i koncentracija siromaštva. Vandalizam, kriminal i narkomanija su cvetali.

Agencije za nekretnine, koje su očajno radile posao na upravljanju, održavanju i osiguranju ovih projekata, na kraju su jednostavno odustale.

Napomena: ovaj koncept je široko prihvaćen u arhitekturi SFRJ, i može se sresti u svakom gradu u Srbiji i danas, dok su mnogi gradovi u inostranstvu jednostavno minirali ovakva naselja.

Ono što će kasnije postati uobičajena praksa, 33 stambene zgrade Pruitt-Igoe u Sent Luisu, arhitekte Minoru Yamasaki-ja, koji je kasnije projektovao bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, bile su takođe srušene.

U vreme rušenja imale su manje od 20 godina...

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !